Ненад Нешић, в.д. предсједника ДНС-а: Избори не морају бити одгођени, скратити рокове за предизборне активности

Срна
Ненад Нешић, в.д. предсједника ДНС-а: Избори не морају бити одгођени, скратити рокове за предизборне активности

БАЊАЛУКА - Вршилац дужности предсједника ДНС-а Ненад Нешић сматра да локални избори не морају бити одгођени због епидемије, те да је довољно скратити рокове за предизборне активности.

Нешић је истакао да је рано за размишљање о одгађању избора, јер ће епидемија до октобра проћи и ситуација се додатно може процјењивати за два-три мјесеца, саопштено је из ДНС-а.

- Оно што би требали у овом моменту урадити јесте скратити рокове за изборне активности који су ионако предуги, па нам кампања траје по пола године - рекао је Нешић, коментаришући иницијативу Централне изборне комисије БиХ за увођење законске могућности за одгађање локалних избора.

Према његовим ријечима, Изборни закон БиХ тренутно предвиђа три ствари, а прва је да се избори расписују 150 дана прије одржавања, када почиње рок за пријаву за овјеру политичких субјеката за учешће на изборима.

- Други рок је да се пријава за овјеру за учешће на изборима, са прикупљеним потписима, предаје најкасније 135 дана прије одржавања избора. Трећа ствар је да политичке партије предају кандидатске листе најкасније 90 дана прије избора - навео је Нешић, који је и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Он сматра да је сасвим довољно исправно рјешење скратити ове рокове и у редовним околностима, а посебно у ванредним када је изборне активности немогуће спроводити.

- Рационално и оправдано рјешење је изборе расписати крајем јула, да рок за овјеру за учешће на изборима буде до средине августа, а предаја листи до краја августа. Сулудо је да свако двије године изгубимо пола године на предизборно политикантство и зато је у интересу свих да се скрате рокови и предизборне активности - оцијенио је Нешић.

Он је подсјетио да је за одгађање избора неопходно промијенити 10 кантоналних устава, два ентитетска и Устав БиХ који прописују да се избори одржавају сваке четири године.

- Уколико би покушали пролонгирати изборе без промјене 13 устава, у питање би дошао њихов легалитет и врло вјероватно би такве измјене Изборног закона БиХ биле проглашене неуставним од Уставног суда БиХ - закључио је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана