Немања Давидовић, предсједник Удружења “Повратници”: Власт БиХ не помаже ни мигрантима ни својим грађанима

Ведрана Кулага Симић
Немања Давидовић, предсједник Удружења “Повратници”: Власт БиХ не помаже ни мигрантима ни својим грађанима

БиХ посљедњим потезима и најавама не одмаже само својим грађанима у овој кризи, са којом никако да се избори, него и самим мигрантима који ће постајати све нервознији.

Истакао је то за “Глас Српске” предсједник Удружења “Повратници” из Босанског Петровца Немања Давидовић говорећи о договорима на нивоу БиХ и Унско-санског кантона да се иде у затварање мигрантских кампова “Бира” и “Мирал”, забрани уласка илегалним избјеглицама на ту територију и проширењу капацитета у прихватном кампу на локалитету Липа, српског села које је удаљено од центра Бихаћа око 30 километара и налази се на рубу Босанског Петровца. 

- Ова држава и званично више не помаже мигрантима, већ им и одмаже. Проширивање Липе апсолутно није никакво рјешење јер мигранти не желе да буду ту. Поново ће бити у Бихаћу, и више него сада јер им је из Липе ближи него из Велике Кладуше, а ако ово и спроведу, биће их више и у Босанском Петровцу, и Бихаћу и Кладуши, а транзитна рута ће ићи преко Петровца јер ту су врата кантона. Пратим и ситуацију на међуентитетској линији. То тек није рјешење. Они желе у Бихаћ и Велику Кладушу, и ако их вратите у Нови Град, само сте им дозволили да још једном прођу кроз та села - истакао је Давидовић.

ГЛАС: Да ли такав расплет наговјештава компликованију ситуацију?

ДАВИДОВИЋ: Да. Шта год да направите за мигранте, они ту неће бити јер не желе. Није циљ некоме ко је дошао из Исламабада да буде у кампу, у селу какво је Липа. Неће се задржати. Евентуално ће преспавати пет, шест дана, покушати да пређе границу, задржати се колико год могне у Бихаћу па се опет вратити у Липу да одмори. Нервоза миграната, али тиме и проблеми локалног становништва ће бити све већи. Липа ће сигурно бити уређенија него Вучјак, који је био дивљи камп, али ће бити проблема и то и већих него што је тамо било када је у питању безбједност. 

ГЛАС: Став надлежних у кантону подржао је и министар безбједности БиХ Селмо Цикотић?

ДАВИДОВИЋ: Не бих га коментарисао након посљедњих изјава које је дао. Најавио је свој план за рјешавање мигрантске кризе, али не вјерујем да има ни снаге ни моћи да се бори са проблемом оваквих размјера.

ГЛАС: Ко може?

ДАВИДОВИЋ: Предсједништво БиХ треба да настави у правцу који је задао српски члан Милорад Додик, односно да буду потписани уговори са свим земљама из којих долазе мигранти и да буду тамо враћени. Чим вратите први авион из БиХ, мијења се транзитна рута и шаље другачија порука. 

ГЛАС: Можете ли и хоћете ли, као удружење, нешто предузети поводом нових најава?

ДАВИДОВИЋ: Удружење је локалног карактера, а овај проблем који имамо европских размјера. Указивали смо, указујемо и указиваћемо, али нема слуха за наше потребе и проблеме. Ни на нивоу ресорног министарства, а све мање и у кантоналној влади. Још нисмо размишљали о протестима, пратићемо ситуацију, а у зависности од тога, није ни то немогуће.

Позадина

ГЛАС: Има ли позадине у овим новим плановима? Да ли је то наставак приче о заузимању српских имања у ФБиХ која се чула када је почело опремање кампа у Липи?

ДАВИДОВИЋ: Када сам први пут изнио информацију да ће се камп ширити на приватну земљу око кампа, људи који су власници и тада су били против ширења кампа на њихову земљу без њихове дозволе. Мислим да се ништа није промијенило током ова три мјесеца, а камп се шири. То је јасна порука тим људима. Истина је да они не живе тамо, али имају право на своје, на мир када оду на огњиште, што већ сада немају. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана