Нема заражених држављана БиХ у САД и Израелу

Г.С.
Нема заражених држављана БиХ у САД и Израелу

У Израелу је тренутно 3.035 заражених корона вирусом, а 49 осбоа је у тешком стању, док је 10 особа умрло. На срећу нема држављана БиХ, каже за АТВ, Душко Ковачевић, амбасадор БиХ у Изрелу.

"Што се тиче наших грађана, овдје нема много, има их неколицина ја сам с њима у контакту и што се тиче с њихове стране нема никаквих специјалних захтјева, тражења, чујемо се, ја контактирам с њима, интересујем се за њихово здравље, каква је ситуација. али, у суштини, они су сви у овом тренутку добро", рекао је Душко Ковачевић, амбасадор БиХ у Изрелу.  

Прије два дана и Израел је увео забрану кретања свим грађанима, дозвољен је одлазка у набавку, апотеку и кретање 100 метара од адресе становања, каже Ковачевић. Власти Изарела сматрају да су сљедеће седмице критичне. 

"Што ја могу видјети из свог стана, на улицама готово нема никога. Дакле, уколико се и појави неки пјешак видим да им прилази, у овом моменту их само опомиње, иако су од сриједе пропсиане казне од 500 шекела, то је негдје око 250 марака до шест мјесеци затвора. Што се тиче амбасада и диплоамтског кора, ми се можемо кретати, с обзиром да имамо и дипломатски имунитет. Међутим већина, ја мислим чак и све амбасаде и све дипломте се придржавају ових мјера", истакао је Ковачевић. 

Сљедећа мјера је тотално затварање државе и ограничавање кретања. До сада је без посла је остало око милион људи, каже Ковачевић. 

Уколико у наредним данима, односно у наредна два дана, не дође до смањења заражених коронавирусом, израелска влада ће увести потпуну забрану кретања становништва.

Економија ће са садашњих 30 посто свести на 10 посто. Министар финансија сматра да ће ово бити катастрофа за израелску економију, док премијер сматра да се мора реаговати и избјећи најгори могући сценарио кад је у питању ширење коронавируса.

Ово ће подразумијевати готово тоталну могућност кретања. Радиће само најосновније службе, војска ће заједно са полицијом контролисати провођење мјера.

Синоћ је израелски национални авиопревозник обуставио све комерцијалне летове, незапосленост је порасла на 21 посто (око 890.000 људи је од почетка марта остало без посла).

Амбасадор БиХ у Сједињеним Државама Бојан Вујић за АТВ каже да су школе, угоститљски објекти, услужне дјелатности затворени а авиони приземљени. Такође напомиње да међу зараженима нема држављана БиХ. 

"Морам да кажем да смо свакодневно у контакту са јако пуно грађана БиХ који су стицајем околности остали овдје у Америци. Стејт Департмент је објавио да сви они којима истиче виза ће имати прилику да продуже визе на интернету, тако да неће бити никаквих проблема, обзиром да много грађана тренутно не може да се врати у БиХ", нагласио је Бојан Вујић, амбасадор БиХ у Сједињеним Државама. 

Амбасадор Вујић уједно прати дешавања у Републици Српској. Каже да има само ријечи хвале за руковдство Републике Српске и реакцију у тренутној ситуацији. (ATV)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана