Нема заразе код особа које су примиле вакцину "Спутњик пет"

Срна
Нема заразе код особа које су примиле вакцину "Спутњик пет"

МОСКВА - Нико од добровољаца који су тестирали вакцину "спутњик пет" у првој фази није оболио од ковида 19, рекао је директор Института за трансплантациону медицину и биотехнологију Универзитета "Сечин" и један од организатора клиничких тестирања вакцине Вадим Тарасов.

"Прошло је пола године од тренутка спровођења тестирања. У контакту смо са добровољцима, редовно пратимо њихово стање. До сада нико није инфициран", рекао је Тарасов.

Он је објаснио случајеве поновне заразе вирусом корона, након вакцинисања "спутњиком пет", тиме што процедура није била до краја обављена, преноси сајт "Стопкоронавирус.рф".

"Пацијент није примио још једну дозу, како је планирано и самим тим организам није створио отпорност на ковид 19", рекао је Тарасов.

Клиничка тестирања вакцине "спутњик пет" почела су на Универзитету "Сечин" 18. јуна, подсјећа "Спутњик".

Током испитивања у којима је учествовало 38.000 добровољаца потврђена је безбједност вакцине. Саопштено је да је код свих створен имунитет на инфекцију.

Министарство здравља Русије у августу је регистровало вакцину против вируса корона "спутњик пет", чиме је постала прва у свијету такве врсте.

На вакцини "спутњик пет" радили су Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" и Руски фонд за директне инвестиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана