Нема пооштравања мјера за улазак у БиХ, у априлу стиже 81.600 доза вакцине „АстраЗенека“

Срна
Нема пооштравања мјера за улазак у БиХ, у априлу стиже 81.600 доза вакцине „АстраЗенека“

САРАЈЕВО - Министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић рекла је данас да неће бити пооштравања мјера при уласку у БиХ, као ни увођења обавезног пи-си-ар (PCR) теста.

Гудељевићева је појаснила да је одлука донесена након што су људи из струке исказали своје мишљење.

“Дошли смо до закључка да нема потребе за увођењем пи-си-ар теста и за ограничавањем уласка у БиХ, јер се свакако држављанима БиХ не може ограничити кретање”, рекла је Гудељевићева на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка који је предсједавајући Савјета министра Зоран Тегелтија одржао са премијерима и министрима здравља Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ).

Она је рекла да је на састанку договорено да се поново активира рад Координационог тијела које због недостатка кворума често није радило.

Гудељевићева је навела да је јутрос стигла информација да ће сљедећа испорука 81.600 доза вакцине произвођача “Астра Зенека” у оквиру “Ковакс” механизма у БиХ стићи 22. или 23. априла.

“Коначно је прорадио жКоваксж механизам, али свима нама је речено да ће тај механизам, на који смо се ми ослонили, бити доступан у првом кварталу и, нажалост, били су то посљедњи дани првог квартала”, рекла је Гудељевићева.

Она је рекла да се сада ради на убрзању набавке вакцина у другом кварталу, те да се свакодневно коминуцира са “Ковакс” механизмом и представницима ЕУ, те Свјетске здравствене организације.

Гудељевићева је рекла да је најбитније да ће вакцине у наредном периоду стизати континуирано, онако како је и потребно здравственим установама.

Она је истакла да је из “Ковакса” најављена и испорука 100.620 доза вакцине “Фајзер” до краја јуна.

“Још не знамо да ли ће то бити у више алокација мањих количина или одједном комплетна испорука”, рекла је Гудељевићева и додала да је немогуће знати колико ће којег дана стићи која количина вакцина, јер то зависи од произвођача.

Гудељевићева је најавила и да ће преко ЕУ механизма у другом кварталу бити испоручена вакцина за БиХ.

“Познато је да смо прије неколико дана потписали уговор о гранту са ЕУ у износу од 13,7 милиона евра, које ће БиХ добити за куповину вакцина из земаља ЕУ”, подсјетила је Гудељевићева.

Она је рекла да 85 одсто од тих средстава мора бити искориштено за набавку вакцина, а да је од осталих 15 одсто могуће је набавити осталу пратећу медицинску опрему и друге трошкове.

Гудељевићева је рекла да је у току припрема Нацрта уговора, који ће бити потписан са Аустријом, која је у име ЕУ задужена за координацију испоруке вакцина земљама западног Балкана.

“Ту очекујемо око 120.000 вакцина и најјвјероватније ће бити 'Фајзер' ”, рекла је Гудељевићева и додадала да је јуче потврђено Пољској да ће и са том земљом бити потписан уговор.

“Пољска нуди око 380.000 вакцина жАстра Зенекаж”, рекла је Гудељевићева.

Она је рекла да је ресорно министарство учинило све што је његовој моћи и надлежности, а у складу са законима БиХ, када је ријеч о набваци вакцина.

“Није моја кривица што у БиХ не постоји закон на нивоу БиХ који би регулисао да Министарство цивилних послова врши имунизацију становништва”, рекла је Гудељевићева одговорајућои на питње новинара да ли се сматра одговорном због чињенице да су све вакцине које су дошле у БиХ дошле путем донација.

Она је нагласила да Министарство цивилних послова не може ићи у директне набавке вакцина јер на основу законских одредаба и овлаштења Министарство искључиво улази у међународне, односно билатералне споразуме, те да произвођачи нису државне институције већ приватне фирме.

“Ми смо са нивоа БиХ спремни да помогнемо, али Савјет министара не може ићи у склапање комерцијалних уговора. Ми смо данас и премијеру Новалићу обећали помоћ на тај начин”, појаснила је Гудељевићева.

Гудељевићева је рекла да је грант, који је добијен од ЕУ, намијењен куповини вакцина искључиво из земаља чланица ЕУ, по цијенама које су у ЕУ и ту нема посредника.

“Министрство је одабрало велепрометника које у име Министарства обавља то и Савјет министара је за њихове трошкове издвојило два милиона КМ и средства из гранта се неће трошити на то”, појаснила је Гудељевићева.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија одржао је данас у Сарајеву састанак са предсједницима влада Републике Српске Радованом Вишковићем и ФБиХ Фадилом Новалићем, а, осим Гудељевићеве, присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић, министар здравља ФБиХ Вјекослав Мандић, министар екологије и туризма ФБиХ Едита Ђапо, те шеф Одјељења за здравство Владе Брчко дистрикта Сеад Шадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана