Нема нормалног објашњења за блокаду гасовода

Ведрана Кулага Симић
Нема нормалног објашњења за блокаду гасовода

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Не постоји ниједан оправдан разлог за блокаду изградње новог гасовода, који од Раче иде према Бањалуци, када се посматра са становишта струке и времена у којем живимо, а нећу да улазим у то да ли се иза свега крије политика.

Поручио је то за “Глас” директор предузећа “Гас-Рес” Љубо Гламочић након што на заједничком нивоу БиХ није постигнут потребан консензус у вези са појединачним приједлозима за вођење преговора с циљем закључивања преднацрта споразума БиХ са Хрватском и Србијом о изградњи гасовода.

На ванредној телефонској сједници Савјета министара, наиме, у уторак није било сагласности за давање зеленог свјетла за почетак преговора између БиХ и Хрватске о изградњи гасовода “Јужна интерконекција” на правцу од Загвозда (Хрватска) до Посушја - Новог Травника/Травника са одвајањем за Мостар. Исту судбину дочекао је преднацрт споразума између БиХ и Србије о изградњи гасовода “Нова источна интерконекција” на правцу граница Србије - БиХ - Бијељина - Бањалука - Приједор - Нови Град.

Гламочић не крије да је изненађен овим епилогом сједнице.

- Нема ниједног објективног разлога да се не да сагласност на “Нову источну интерконекцију” БиХ, односно Републике Српске и Србије. Ја сам изненађен неприхватањем тих заједничких пројеката јер на ту тему причамо скоро десет година. Као човјек који је у овом сектору дуже од 20 година, не могу то да схватим - казао је Гламочић.

Ситуација је још, како је рекао, непојмљивија имајући у виду да је Влада РС у мају ове године дала сагласност федералним колегама за пројекат “Јужне интерконекције”.

- Додуше, дата је условна сагласност, али је дата. Речено је да смо сагласни с тим, али и ако они дозволе нама да и ми правимо ово. Једини услов био је да оба пројекта имају исти статус и да кренемо у процедуре потписивања међудржавних споразума - закључио је Гламочић који сумња да ће договор бити постигнут у скорије вријеме.

Преднацрте међудржавних уговора о гасним интерконекцијама на усвајање Савјету министара доставило је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, којим руководи Сташа Кошарац. Са Кошарцем нисмо успјели да ступимо у контакт, а он је по завршетку сједнице рекао да су политички представници из ФБиХ блокирали доношење одлуке о подршци нацртима споразума који се односе на гасификацију те оцијенио да су “маске пале” те и да су доношење одлуке блокирали они којих се највише тиче чак и јужна интерконекција. Казао је да су резултати сједнице потпуно необјашњиви с обзиром на то да су их током интензивних разговора с колегама из ФБиХ увјеравали да има политичке сагласности да се гласа и за јужну и источну нову интерконекцију.

Епилог је приписао политичким предрасудама и мотивима те указао на низ нелогичности, наводећи да је, када је ријеч о јужној интерконекцији, споразум сачинила федерална Влада, а да они који партиципирају у Савјету министара, а чији су представници у Влади ФБиХ нису гласали за споразум о тој интерконекцији.

- Чини се да су ишли логиком да “не дозволе Српској, а да не морају добити ни они” - оцијенио је Кошарац који је увјерен да постоје предрасуде јер гас који се односи на источну интерконекцију долази из Русије.

У нацрту уговора са Србијом је, између осталог, наведено да је тај пројекат, одлуком Владе РС од 2019, национални пројекат од стратешког значаја и да су уговорне стране упознате и сагласне са Споразумом заинтересованих страна о изградњи гасовода који су лани потписали ЈП “Србијагас” Нови Сад и “Гас-Рес”.

Поруке из Русије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је половином јуна, након састанка у Санкт Петербургу са предсједником Управног одбора “Гаспрома” Алексејом Милером, да ће цијена гаса за Српску остати иста, али и да је договорено да мапа пута за нови гасовод испод Дрине буде завршена за два мјесеца. Додао је да сарајевске институције десет година блокирају да гас прође испод Дрине и да ће, ако тако наставе, и Српска блокирати остале пројекте који су важни за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана