Нема кризе за нафташе: Уз цијене расте и увоз горива

Маријана Миљић Бјеловук
Нема кризе за нафташе: Уз цијене расте и увоз горива

БАЊАЛУКА - Увоз нафте и нафтних деривата на домаће тржиште, упркос сталном поскупљењу, иде узлазном путањом, па је само у првом полугодишту ове године у БиХ стигло 30 милиона литара црног злата више него у истом периоду 2022. године.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО), за шест мјесеци ове године на домаће тржиште увезено је 695,27 милиона литара нафте и нафтних деривата у вриједности од 1,353 милијарде марака.

- У истом периоду годину раније на домаће тржиште стигло је 664,98 милиона литара нафте и нафтних деривата, за шта је издвојено дупло мање новца, односно 638,47 милиона марака - казали су “Гласу Српске” у УИО.

Бројке о увозу нафте и нафтних деривата показују да је на старту године, односно у јануару и фебруару забиљежен знатан раст увоза на домаћем тржишту.

У марту ове године су увезене готово исте количине нафте као и марту 2021. године, док је у априлу и мају настављен тренд раста увоза. Међутим, у јуну ове године је забиљежен пад увоза нафте на домаће тржиште.

Нафташи наводе и да је могуће да су и одређене количине нафте само транспортоване кроз БиХ, односно да су завршиле у неким другим земљама.

- Код нас је драстично пала потрошња ауто-плина. Не знам шта је разлог томе. Када је ријеч о гориву, и ту је примјетан благи пад потрошње - навео је директор “Крајинапетрола” Милован Бајић и додао да је могуће да су неке количине увезеног горива само транспортоване кроз БиХ. 

Бајић наводи да, колико зна, нису формиране залихе горива у Српској.

Са друге стране, на бензинским пумпама “Супер петрол” наводе да не примијете промјене кад је у питању потрошња горива код њих, иако је гориво стално поскупљивало.

- Продаја је задржана на неком истом нивоу - навео је власник компаније “Супер петрол” из Бањалуке Вељко Ђукић.

Представници групација за промет нафте и нафтних деривата у Српској и ФБиХ нису одговарали на наше позиве, тако да нисмо успјели добити одговор на питање шта је разлог раста увоза горива усљед сталног поскупљења, те да ли и поједини нафташи формирају залихе.

Влада РС је у оквиру интервентних набавки планирала стварање одређених залиха горива, а у Министарству трговине и туризма РС навели су да још увијек тај план није реализован, односно да нису створене залихе нафте.

Са друге стране, Србија је почела да ствара залихе горива, па поред обавезних и залиха у Републичким робним резервама, од 1. јула нафтне компаније које послују у тој земљи морају да имају и оперативне резерве. Економски стручњаци тај потез оцјењују као више него добар, јер наводе да стварањем залиха неће бити већих проблема.

Страх од рецесије

Аналитичари “Цитогрупе” наводе да би до краја године цијена сирове нафте могла пасти на 65 долара за барел, а онда и на 45 долара до краја 2023. ако наступи рецесија. Такву претпоставку темеље на изостанку интервенција земаља произвођача нафте и паду инвестиција у сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана