Нема краја турбуленцијама у Савезу логораша: И Носовић и Михајлов тврде да су предсједници

Ведрана Кулага Симић
Нема краја турбуленцијама у Савезу логораша: И Носовић и Михајлов тврде да су предсједници

БАЊАЛУКА - Турбуленције у републичком Савезу логораша додатно су појачане након што је дио чланства, који не признаје Анђелка Носовића за предсједника организације, на својој скупштини за коју тврде да је легална, за предсједника изабрао Анета Михајлова.

Носовић, с друге стране, на све то одговара да је он једини предсједник и да не могу искључени чланови да њега смјењују и постављају ново руководство.

Чланство Савеза је, судећи према ставовима, подијељено на двије струје од којих је једна уз Носовића, а друга уз Михајлова и Слободана Мркајића. Кап која је прелила чашу и увела Савез у својеврсну ванредну ситуацију било је искључење удружења логораша из Лакташа, Брода и Модриче из Савеза, од којих је бродско удружење једно од три удружења оснивача организације. Јаз је додатно продубљен прије неколико мјесеци кад је донесена одлука о искључењу и Удружења логораша сарајевско-романијске регије, на чијем челу је Мркајић, који је био предсједник Скупштине савеза, али га је затим Предсједништво, уз подршку Носовића, касније смијенило са те позиције, али то није прихватило цјелокупно чланство.

Револтирани тим дешавањима на ванредној сједници Скупштине у јуну којој је предсједавао Мркајић изгласана је, како тврде, смјена Носовића са позиције предсједника и донесена одлука о именовању повјереништва које ће водити и заступати Савез до изборне скупштине која је тада најављена за 17. септембар. Сједница је и одржана током протеклог викенда. Мркајић је, између осталог, изабран за предсједника Скупштине, а Михајлов за првог човјека. Реагујући на тај епилог Носовић тврди да је и даље он један једини легални предсједник, а у прилог томе, додаје, иду недавне судске пресуде.

- Они су као изабрали руководство Савеза и сад су као они ти који одлучују, а истина је да ниједан од четири човјека, која су као изабрана на позиције, није члан Савеза јер су искључени прије двије године, а ту нашу одлуку су потврдили и судови - истиче Носовић и тврди да је та група већ неколико пута насилно покушала да преузме просторије, документацију и печат.

Са Мркајићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а Михајлов тврди да је све јасно као дан.

- Ја сам једини легални предсједник Савеза и то знају сви који се разумију у акте Савеза. Можда овако површински кад се гледају ствари изгледа да постоје два предсједника, али истина је једна. Ја сам предсједник и радићу у интересу логораша за разлику од Носовића који би требало да одговори због чега три године није поднио финансијски извјештај и због чега нема програма рада, због чега је себи одредио новчану накнаду јер је у актима Савеза наведено да се то ради волонтерски - упитао је Михајлов.

Тврди и су поједина удружења нелегално искључена из Савеза.

- Који члан Статута то предвиђа? Ниједан - закључио је Михајлов, који је нагласио да у пресудама на које се позива Носовић има мањкавости.

Накнаде

Ане Михајлов истиче да су логораши међу ријеткима који нису добили једнократну новчану помоћ од 100 марака као борци, цивилне жртве рата и други јер, како тврди, нису имали кога да се бори за њих.

- Једино што је Носовић радио јесте присуствовање на обиљежавањима важних датума - истакао је Михајлов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана