Неизвјесна трка с временом и реформама

В. К. С.
Неизвјесна трка с временом и реформама

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона увелико је помрсила планове Савјета министара БиХ, надовезујући се на политичку блокаду која је обиљежила почетак мандата актуелног сазива, што представља проблем надлежнима јер у овој години морају да надокнаде изгубљено вријеме, те наставе са реформама.

Овогодишње обавезе, задаци и циљеви су сажети у програму рада Савјета министара БиХ за 2021. годину, који је, уз одређене корекције, усвојен на посљедњој сједници те институције.

Основни циљ је, како пише на почетку, убрзање спровођења законодавних, социо-економских и друштвених реформи, а надлежни су се осврнули и на период након општих избора у октобру 2018. године. 

- С обзиром на то да дуже од годину након избора није била формирана власт на нивоу БиХ, а након тога су услиједили периоди блокада због отворених кадровских питања, док је у 2020. дошло до успоравања рада због пандемије, то је додатна обавеза Савјета министара да у 2021. години ради максимално предано, како би се покушало надокнадити вријеме које је пропуштено у претходном периоду - истакнуто је у документу.

Реформски процеси, који су предуслов за преговоре о придруживању ЕУ, остају у врху приоритета, уз оне које су за период 2019-2022. усагласиле и усвојиле владе Републике Српске и ФБиХ, те Савјет министара БиХ.

Економски аналитичар Зоран Павловић за “Глас” сматра да се надлежни у БиХ нису снашли са пандемијом ни лани, а ни данас.

- Нису прихватили сугестије економске струке, односно да буде формиран економски кризни штаб. Новац који власти позајмљују није транспарентно усмјерен, а све говори да је пред нама тежа година од прошле. Незахвалне су сваке прогнозе, али надлежне институције морају пратити пад фискалних прихода како би могле планирати све, па и помоћ - истакао је Павловић.

Да у БиХ има пуно изазова и неизвјесности, сматра и члан Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски.

- Овај сазив има, можда, највише проблема и задатака, а политички односи су такви да увијек можемо очекивати неочекивано. Има доста ствари у БиХ о којима нема консензуса, тако да се веома лако може десити да саплету сами себи - закључио је Ситарски за “Глас”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана