Негативно мишљење за измјене Закона о платама у заједничким институцијама

Агенције
Негативно мишљење за измјене Закона о платама у заједничким институцијама

САРАЈЕВО - Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који су предложили посланици Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић, добио је данас негативно мишљење Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Образлажући приједлог закона, Лепићева је нагласила да је интенција да се све накнаде у институцијама БиХ уведу у закон, а не да се о њима појединачно одлучује у комисијама. 

Она је нагласила да питање накнада регулише 18 чланова закона, као и да је намјера овог законског акта укидање посланичких паушала. 

Лепићева је додала да је намјера измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ да се јавним средствима домаћински располаже с обзиром на то да су се посланици због високог износа посланичког паушала нашли на мети критике јавности. 

Комисија није подржала извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Управљање стратегијама на нивоу БиХ" којег је сачинила Канцеларија за ревизију институција БиХ. 

Намјера овог извјештаја јесте да се утврди да ли су Савјет министара, али и остале институције предузели све мјере да би ефикасно планирали и управљали спровођење стратегија. 

Предсједавајући Комисије за финансије и буџет Предраг Кожул указао је да је због кашњења у доношењу или због непостојања стратегија БиХ имала одређену штету приликом повлачењу средстава. 

Комисија није прихватила Кожулов закључак којим се од Савјета минстара у року од три мјесеца тражи да извијести о планираним и предузетим активностима на провођењу препорука из тог извјештаја. 

Извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Активности институција БиХ у процесу доношења правилника о унутрашњим организацијама", који је сачинила Канцеларија за ревизију институција БиХ, добио је подршку Комисије за финансије и буџет. 

Циљ овог извјештаја, према ријечима замјеника генералног ревизора Јасмина Пилице, јесте да се утврди да ли Савјет министара предузима све активности да се успостави ефикасна и рационална унутрашња ореганизације. 

Комисија је прихватила Годишњи ревизорски извјештај о главним налазима и препорукама за 2017. годину, док је, кад је ријеч о Приједлога плана Комисије за разматрање извјештаја о финансијском пословању институција БиХ у 2018. години, усаглашено да се саслушају представници шест институција које су добиле мишљење с резервом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана