Недопустив притисак на рад правосуђа

Срна
Недопустив притисак на рад правосуђа

САРАЈЕВО - Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ саопштио је да изјаве и саопштења високих политичких званичника поводом рада Тужилаштва БиХ у предмету везаном за набавку респиратора, представљају непримјерен и неприхватљив притисак на правосудни систем и угрожавање интегритета тужилачког система.

У саопштењу се подсјећа да неприхватљиве изјаве, које су непосредни повод овог саопштења, нису изолован случај, него вишегодишња пракса представника многих политичких партија и носилаца јавне власти, те да су такве неуравнотежене критике које упућују политичари неодговорне и могу узроковати озбиљне проблеме.

ВСТС наглашава да се таквим изјавама може додатно и непотребно угрозити повјерење јавности у правосуђе које је тренутно на незадовољавајућем нивоу, те довести до напада на уставну равнотежу демократске државе или подстицаја непоштивања судских одлука и демократске подјеле власти.

У ВСТС-у су истакли да то никако не значи да нису свјесни одређених мањкавости и оправданих критика правосудног система, те да стога очеку од тужилаца да правилно истраже и покрену поступке пред надлежним судовима у случајевима било каквих сумњи о злоупотребама средстава у процесу јавних набавки, укључујући и оних за вријеме актуелне пандемије, као и све наводе о корупцији уопште.

“Дијелимо мишљење да је у јавним набавкама кључ за ефикасну и транспарентну јавну потрошњу, те позивамо законодавну власт да унаприједе прописе о јавним набавкама, док од тужилачког система очекујемо максимално интензивирање рада на предметима корупције и организованог криминала, који мора имати видљиве резултате и напредак”, поручују из ВСТС-а.

У саопштењу се додаје да се од носилаца правосудних функција очекује да својим радом отклоне сваку сумњу да су извршиоци било каквог непримјерног политичког утицаја, те да овлаштења која су им повјерена врше у складу са уставом и законом.

Из ВСТС-а су напоменули да слобода изражавања представља један од суштинских темеља демократског друштва и да у складу са тим и политичко изражавање укључује сва питања која се тичу друштва уопште, те да је стога критика и пропитивање рада правосуђа легитимно право представника законодавне и извршне власти, као и представника политичких странака.

У саопштењу се истиче и да “слобода изражавања подлијеже већем броју дозвољених ограничења у које спада и интерес очувања ауторитета и непристраности правосуђа”.

Из ВСТС-а су нагласили да је независност правосуђа предуслов за владавину права и основна гаранција праведног суђења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана