Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома за Глас Српске: Нема услова за рад Парламента

Жељка Домазет
Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома за Глас Српске: Нема услова за рад Парламента

Сарајево - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић рекао је јуче за “Глас Српске” да се сједнице овог дома неће одржавати док се не именује предсједавајући Савјета министара.

Констатовао је да је демократска пракса свих, па и у БиХ, да има изборе сваке четири године и да на изборима народ показује како се опредјељује и коме даје повјерење да у име њега управља земљом.

Подсјетимо, кандидат СНСД-а за предсједавајућег је бивши министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

- То подразумијева да након сваких избора дође до формирања нове власти. Сви они који кажу да без обзира на изборе може остати стара власт и након четири године, руше демократски достигнут ниво развоја друштва у својој земљи. Тако и партија Жељка Комшића, која се и рукама и ногама залаже за неку њима знану БиХ, каже да избори у ствари нису ни били потребни. Ми у СНСД-у мислимо потпуно обрнуто - поручио је Радмановић.

Истакао је да је због тога ова странка покренула питање конституисања и Представничког дома, изабрала све делегате у Дом народа и покренула питање избора Савјета министара.

- Апсурдно је што то још није учињено. Сматрамо да су постојали услови да се то уради већ до сада, без обзира на неспоразуме унутар ФБиХ. Нажалост, постоје они који креирају сасвим другу климу овдје, постављају неке услове који нису услови за формирање власти на нивоу БиХ. Најгласнији су они који и не могу бити власт и које нико ништа и не пита о томе - тврди Радмановић.

Додаје да они само користе специфичност медијског простора у коме потпуно небитни играчи добијају простор да кажу шта год хоће. Радмановић каже да је сада тешко процијенити када ће доћи до избора предсједавајућег, али да СНСД сматра да је тај посао требало већ одавно да буде завршен.

- Чини ми се да сазријевају услови и на другој страни да то треба да буде завршено. Не знам чији може бити интерес да извршна власт буде у техничком мандату - рекао је Радмановић.

На питање да ли ће се сједнице Парламента заказивати и одржавати до одлуке Предсједништва БиХ о предсједавајућем Савјета министара, Радмановић је казао да за тим нема потребе.

- На сједници Колегијума смо закључили да нема потребе да се то ради. Нема услова за формирање ни сталних комисија, а самим тим ни за рад Парламента јер прва тачка наредне сједнице мора бити избор комисија - рекао је Радмановић.

СДА за разговор

Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Адил Османовић рекао је да “не треба у исту раван доводити рад Представничког дома са именовањем предсједавајућег Савјета  министара”.

- СДА још није имала званичан састанак са СНСД-ом. Ми нисмо уопште разговарали о будућем саставу Савјета министара и о томе ко би могао бити кандидат за предсједавајућег. Очекујемо да у јануару дође до тог састанка, да ли на нивоу лидера политичких партија или делегација те двије политичке странке - рекао је Османовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана