Небојша Радмановић: “Глас” никада није окренуо леђа антифашизму

В. К.
Небојша Радмановић: “Глас” никада није окренуо леђа антифашизму

Бањалука - Радо се сјећам периода када сам радио у “Гласу” и био директор и одговорни уредник. Прије свега, због дивних људи са којима сам радио и који су били веома креативни, што је веома важно за сваку врсту посла, а посебно новинску. То је био један посебан период развоја друштва, а дневне новине су оне које осликавају тај развој, вјероватно и због тога што сам био 35 година млађи него данас.

Тим ријечима своје успомене на дане проведене у “Гласу” започео је Небојша Радмановић, који је одговорни уредник био од 1984. до 1987. године

То је, како је рекао, био период посебних друштвених промјена у бившој социјалистичкој Југославији, под којима подразумијева један посебан развој демократије, веома специфичан за социјалистичко друштво, али и почетке тржишне економије.

- Те ствари - демократски процеси и тржишна економија биле су дио нове концепције “Гласа” које сам предводио, наравно све базирано на антифашистичкој причи коју “Глас” никада није заборавио, није ни данас и не треба ни убудуће. Таква концепција, уз ослобађање креативности кадрова, дала је резултате. Они су имали веома велики тираж за оно вријеме, али морам рећи и за ово. С поносом се присјећам да није постигнут такав тираж никада у историји “Гласа”, односно између 10.000 и 11.000 дневни продајни тираж када се на годишњем нивоу рачуна. То је стварно нешто што је респректабилно и било је три пута више него у неким ранијим и каснијим периодима. То је све, уз озбиљан маркетиншки приступ, пратила и друга економска ситуација. Битно су се смањила, готово на минимум, давања такозване друштвено-политичке заједнице, која су прије тога била неминовна - рекао је Радмановић.

Нагласио је да су тада у “Гласу” радила озбиљна новинарска имена, али и један број млађих који су тада давали сјајне резултате и касније били главни и одговорни уредници.

- Мислим да су четири, пет људи послије мене, који су тада радили у “Гласу”, постали главни и одговорни уредници. И на то сам посебно поносан. Дакле, ради се о периоду који желим да и ви сада, као и будуће генерације, достигнете и престигнете када је у питању тираж, а самим тим и утицај у друштву - закључио је Радмановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана