Не раде практично ништа, а добијају плату

ATV
Не раде практично ништа, а добијају плату

Да не радите практично ништа, и да зато добијете плату, могуће је у Комисији за концесије БиХ.

За 14 година, колико постоји, заједничка Комисија за концесије није урадила скоро ништа, а за то ништа, потрошила је вртоглаву милионску цифру. У прошлој, као ни у свим претходним годинама нису додијелили ниједну концесију, нити су одлучивали о било којем предмету који се тиче додјеле концесија. Бесмисао пренесених надлежности на заједнички ниво, нашао се и у анализи Владе Републике Српске, која ће све то ставити на сто новом сазиву Савјета министара БиХ. 

“Да ли нама треба комисија за концесије на нивоу Босне и Херцеговине која је формирана прије пар година, има неколико десетина запослених људи који примају добре плате и ништа не раде. И зато сам ја једном рекао, ја бих мијењао функцију премијера за тамо неку функцију у заједничким институцијама гдје имате добру плату, а ништа не радите”, рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе РС. 

Заједничка комисија требало би да додјељује концесије и локације које се налазе у државним и ентитеским граничним подручјима. Није било ниједног таквог захтјева, па се у Републици Српској питају који су разлози постојања Комисије за концесије БиХ. 

“То само говори о томе колико на нивоу Босне и Херцеговине постоји интерес оних институција које би биле надлежне да промовишу неке пројекте који би могли бити од општег интереса за ову државу. Нажалост то је вјероватно резултат политичких односа и стања које ми имамо у овој земљи. Судбину таквих односа дијели и ова апсолутно неупотребљена Комисија за концесије. Па се поставља питање, да ли она уопште и треба”, наводи петар ђокић, министар енергетике и рударства у Влади РС. 

Једина дозвола коју је издала Комисија, а која је пропала, јер није прошла у Парламенту БиХ, била је Студија изводивости за изградњу аутопута на Коридору 5Ц. Не само да ништа нису радили, него су мрсили конце и око именовања чланова комисије од којих неки и данас раде у техничком мандату и примају плату од око 3000 марака. А шта све раде за тако масну плату, нису одговорили на упит АТВ-а. Исто питање имао је и бх. парламентарац Саша Магазиновић. Одговор га, каже, није зачудио. 

“Одговор који сам добио је у сваком случају потврдио оно што је био главни разлог постављања мог питања, а то је да се ради о институцији која не одговара ономе због чега је основана. Наравно, нису ти људи формирали институцију нити је њихова одговорност.Али је очигледно да Савјет министара, знајући за тај проблем из годину у годину не чини ништа”, рекао је Саша Магазиновић, посланик СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. 

Комисија је прошле године имала буџет нешто мањи од милион марака, а највећи дио је потрошен на плате запослених. Крајем прошле године, од четрнаест радника, троје је, на лични захтјев пензионисано.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана