НДП: По десет конкретних мјера у десет различитих области

Срна
НДП: По десет конкретних мјера у десет различитих области

БАЊАЛУКА - План Народног демократског покрета (НДП) за развој Бањалуке укључује по 10 конкретних мјера у 10 различитих области, а нарочито је посвећен особама са инвалидитетом, пензионерима, демобилисаним борцима и свим другим грађанима који спадају у категорију угрожених лица, а који су били директно укључени у израду документа.

Из НДП-а је саопштено да план за развој “10 пута 10” под називом “Бањалука - град свих њених грађана” подразумијева мјеру изградње споменика борцима и жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у ужем центру града за који рјешење треба да буде изабрано на међународном конкурсу.

Из ове политичке партије наводе да је једна од мјера и мапирање и прилагођавање свих локација у којима још постоје архитектонске баријере за особе са инвалидитетом /тротоари, зграде без лифтова, уски пролази и слично/.

Овим планом је планирано субвенционисање дијела трошкова за различите комуналне услуге, спортско-рекреативне и садржаје у области културе за угрожене категорије.

Предвиђено је ослобађање од плаћања накнада и такса особа са инвалидитетом на локалном нивоу и увођење курирске услугу за овјеру докумената на кућном прагу, као и бесплатан годишњи систематски преглед у Дому здравља за пензионере и особе са инвалидитетом.

Из НДП-а истичу и потребу увођења посебног сервиса за старије и особе са инвалидитетом /достава животних намирница, рецепата, лијекова/, као и потпуно ослобађање пензионера са минималном пензијом од плаћања градског превоза.

Међу 10 конкретних мјера плана НДП-а за развој Бањалуке су и повећавање броја паркинг мјеста за особе са инвалидитетом уз пооштравање кажњавања возача који паркирају на означена мјеста, као и изградња геронтолошког центра у којем би бесплатно становала старија социјално угрожена лица без примања и помоћи породице.

У овом плану је и мјера увођења посебне картицу за угрожене категорије са којом би остварили попусте на куповину производа и услуга укључених у програм попуста.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана