Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске: Наћи ћемо рјешење и ако буде бојкота наставе

Данијела Бајић
Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске: Наћи ћемо рјешење и ако буде бојкота наставе

Свјесни смо да код неких родитеља постоји страх да шаљу дјецу у школу, због ризика од заразе вирусом корона, али спремни смо да тражимо најбоље рјешење уколико буде бојкота наставе.

Рекла је то у интервјуу за “Глас Српске” министарка просвјете и културе Наталија Тривић након сједнице Владе РС на којој је донесена одлука да се основци и средњошколци у Српској 1. септембра врате у школске клупе.

- Код појединих родитеља постоји стрепња да дијете шаљу у школу, иако ризик од заразе постоји и на другим јавним мјестима гдје дјеца свакодневно бораве, на игралиштима, у парковима и слично. Није спорно да дјеца похађају наставу на даљину, али сматрам да за тим неће бити потребе, јер све институције су укључене у заштиту здравља ученика и наставника. За дјецу са хроничним болестима, као и за оне на болничком лијечењу биће обезбијеђена настава на даљину - рекла је Тривићева за “Глас Српске”.

ГЛАС: Које ће све мјере запослени, родитељи и ђаци морати да поштују?

ТРИВИЋЕВА: Родитељи или старатељи су дужни да сваки дан, пред полазак у школу, дјеци измјере температуру, те да на основу тога одлуче да ли ће их слати у школу.  Запослени у школама ће морати, пред улазак сваке групе ђака у школу, да дезинфикује комплетне просторије. У случају да се развију симптоми корона вируса код неког од ученика, у току одржавања наставе,  о томе ће се одмах обавијестити родитељи, а ученик ће бити смјештен у изоловану просторију гдје ће сачекати родитеље.  Такође, у што краћем периоду биће тестирани и остали ђаци из групе. У периоду изолације, док се не утврди да су негативна на вирус корона, дјеца ће моћи пратити наставу на даљину.

ГЛАС: У чему ће се разликовати ова школска година у односу на претходне?

ТРИВИЋЕВА: Школски час ће трајати максимално пола сата, а у школама са већим бројем дјеце 20 минута. Осим тога, дјеца ће бити подијељена у групе од по 15 ђака. Између двије смјене биће минимална пауза од 15 минута, ради дезинфиковања школских клупа и просторија. Одмори ће трајати пет минута између сваког часа. Да се не би груписали у продавницама препорука је да ђаци ужину носе од куће. Скраћени часови и настава у више група неће бити додатно оптерећење за просвјетне раднике, јер ће они и даље имати 40-часовну радну седмицу.

ГЛАС: У случају да се епидемиолошка ситуација у Српској погорша, да ли је школство спремно да пређе на други метод, односно на онлајн наставу?

ТРИВИЋЕВА: Имамо организован план за извођење наставе на даљину у случају да се погорша епидемиолошка ситуација. Пратићемо ситуација и на основу тога доносити одлуке. Страх од вируса корона је неизбјежан, али све институције Републике Српске укључене су у заштиту здравља ђака и наставника, због чега поручујемо родитељима да шаљу дјецу у школу и да заједничким снагама и одговорношћу смањимо ризик од заразе.

ГЛАС: Многе родитеље мучи превоз ђака у школу и назад, јер је ризично да се возе јавним превозом који је упркос епидемиолошким мјерама пун. Шта ће бити предузето у вези с тим питањем?

ТРИВИЋЕВА: Школа је дужна да организује превоз ученика, односно да са са локалним заједницама и превозницима договори организацију превоза за ђака, како би у аутобусу, у складу са препорукама Института за јавно здравство, било што мање дјеце.

Значај повратка у клупе

ГЛАС: Колико је значајан повратак дјеце у школске клупе?

ТРИВИЋЕВА: У цијелом свијету дјеца се враћају у школске клупе.  Боравак у школи је неспоран у смислу стицања одређених знања, а то се посебно односи на ученике нижих разреда који уче слова и бројеве. Повратак у школе је неопходан због саме социјализације јер су дјеца на дистанци већ неколико мјесеци, а то се психолошки и социолошки одражава на њихово здравље. О значају повратка дјеце у школе су већ говорили многи стручњаци, а о томе смо могли читати и у препорукама УНИЦЕФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана