Наставити пут ка стабилнијој будућности

Срна
Наставити пут ка стабилнијој будућности

САРАЈЕВО - Савјет Европе, Делегација ЕУ, УН и Мисија ОЕБС-а у БиХ саопштили су да је 25 година од потписивања Дејтонског споразума важна годишњица и да су грађани БиХ напорно радили на томе да се настави пут ка стабилнијој будућности, са приликама и све бољим изгледима за млађе генерације.

“Заједнички поздрављамо недавну заједничку изјаву чланова Предсједништва БиХ, укључујући њен нагласак на витални значај јачања узајамног разумијевања, поштовања и достојанства међу грађанима у БиХ. Једнако важан је њихов позив на саосјећање са болом и питањима свих народа и грађана, те изражавање поштовања за све невине жртве рата”, наводи се у заједничком саопштењу ових организација.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер нагласио је да је оно што спаја људе у БиХ далеко јаче од онога што их дијели и да напредак на путу ка ЕУ мора бити заснован на истинском помирењу, као и да би политички лидери требало да помогну у стварању окружења које то олакшава, а не подрива.

Резидентни координатор УН Ингрид Макдоналд истакла је да ће на исти начин на који људи у БиХ превазилазе своје заједничке изазове и налазе заједничка рјешења наставити да подржавају те напоре с циљем изградње трајног мира и одрживог просперитета, у којима нико не заостаје.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек је истакла да будући напредак БиХ зависи, превасходно, од сарадње и јачања повјерења међу свим грађанима.

Шеф Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву Бојана Урумова је нагласила да заједнички губици из прошлости никада не смију бити заборављени, али, уз саосјећање и добру вољу, могу бити основа за изградњу мостова ка вјеродостојнијем миру.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана