Наставак суђења за злочине над Србима у Калиновику

Срна
Наставак суђења за злочине над Србима у Калиновику

САРАЈЕВО - Пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године.

На протеклом рочишту, одржаном 22. децембра прошле године, налаз и мишљење изнио је вјештак из области геодезије Зијад Џанановић, на који је Тужилаштво уложило приговор.Тужилац Маријана Чобовић је приговорила налазу и мишљењу, наводећи да је непотпун и нетачан.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници се наводи да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.

Сутрашње рочиште Дрековићу заказано је за 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана