Наставак суђења Фадилу Новалићу 6. јула с новим чланом Судског вијећа

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО- Суђење федералном премијеру Фадилу Новалићу и осталим оптуженим за злоупотребе приликом набавке респиратора биће настављено 6. јула с новим чланом Судског вијећа Гораном Радевићем.

Судија Радевић именован је умјесто Џемиле Беговић, која је напустила Вијеће због одласка у пензију. Беговићева је до маја предсједавала у овом предмету, а ту улогу је преузео члан Вијећа Бранко Перић.

Перић је рекао да је Радевић именован за новог члана Вијећа 26. маја и да се од тада упознаје о предмету, преноси Бирн.

На данашњем рочишту је разговарано и о динамици наставка суђења, као и саслушању преосталог вјештака Тужилаштва, који живи у иностранству и није могао у досадашњем току поступка изнијети свој налаз, због чега је промијењен редослијед извођења доказа, те су одбране почеле са саслушањем својих свједока.

Тужилац Мирза Хукељић рекао је да је вјештак могао доћи у периоду када је била пауза у суђењу, док је бранилац Фахрудина Солака, Марсела Бајрамовић изјавила да би одустала од неколико свједока, а да остали зависе од исказа овог вјештака Тужилаштва.

Перић је наложио тужиоцу да припреми информације како и када би вјештак могао бити саслушан, те на које конкретно околности.

"Очекујем информације на сљедећем претресу. Морамо то да ријешимо", рекао је Перић.

Он је навео да, због обавеза у другим предметима, ово суђење ће у јулу моћи бити одржано два пута. Због годишњих одмора који ће потом услиједити, као и боловања, наставак се може очекивати у октобру.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић и власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана