Наставак саге о хидроелектрани на Дрини код Фоче: Уставни суд држи на леру “Бук Бијелу”

Ведрана Кулага Симић
Наставак саге о хидроелектрани на Дрини код Фоче: Уставни суд држи на леру “Бук Бијелу”

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Сага о хидроелектрани (ХЕ) “Бук Бијела”, чију градњу на Дрини код Фоче прате блокаде дијела политичара из ФБиХ, наставља се, по свему судећи, јер је под знаком питања да ли ће Уставни суд БиХ до краја јануара, како је најављено, објелоданити нову одлуку о том пројекту.

Прва одлука Уставног суда БиХ је донесена лани у јулу, када су одлучивали о захтјеву 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске у вези са пројектом “Бук Бијела”, а који су тражили забрану градње, јер сматрају да концесију може дати само БиХ. Тада су судије наложиле формирање заједничке комисије, од чланова Комисија за концесије БиХ и Српске, али због проблема и опструкција, они у року од три мјесеца нису дошли до рјешења те је ово питање поново дошло у руке правосуђа. Судије су тако прво уважиле захтјев Заједничке комисије и дали им још шест мјесеци за рјешавање спора, а истовремено су од Суда БиХ затражили да хитно ријеши спор који је покренуо Менсур Шехагић, члан Комисије за концесије БиХ из реда бошњачког народа са подручја Српске поводом рјешења о именовању у комисију, што је исто оцијењено као покушај блокаде.

Посљедњи став Уставног суда објелодањен је почетком децембра 2021, када су одгодили одлучивање о привременој мјери до јануара ове године, када је било планирано одржавање пленарне сједнице. Иако смо загазили у другу половину мјесеца, у Суду још не знају када ће бити пленарна сједница којој мора да присуствује свих девет судија, односно шест домаћих и три страна.

 - Одржавање тих пленарних сједница, с обзиром на учешће међународних судија, тренутно је условљено стањем пандемије вируса корона, како у БиХ, тако и у земљама из којих они долазе или које су транзитне на њиховом путу до Сарајева. Стога још није заказана пленарна сједница Уставног суда, односно није утврђен приједлог дневног реда за то засједање - поручили су из те правосудне институције за “Глас Српске”.

Предсједавајући Заједничке комисије Миломир Амовић је истакао за “Глас Српске” да и они чекају одлуку Уставног суда и Суда БиХ да би наставили рад.

- Не зависе ствари колико од нас, тако да је тешко било шта прогнозирати. Видјећемо да ли ће до краја мјесеца бити неких новости. Као прву чекамо одлуку Суда БиХ да елиминишемо барем спор о саставу заједничке комисије - рекао је Амовић, који сматра да би најлошије било да судским одлукама буде заустављен пројекат.

Камен темељац за ХЕ “Бук Бијела” положили су премијери Српске и Србије у мају прошле године, а став званичника из реда српског народа јесте да је пројекат важан не само за Српску и Србију већ за цијелу БиХ те да због тога, осим политичких, не виде ниједан други разлог за блокаде, имајући у виду да су одређени радови на терену у току.

Перцепција

Миломир Амовић раније је истакао да је рјешење у овом предмету постоји, али да је нетачна перцепција да је то заједнички пројекат влада Републике Српске и Србије. Каже да се ради о класичном концесионом пројекту гдје је концесију добила “Електропривреда Републике Српске”, која је пронашла партнера за суфинансирање и учешће у пројекту, а то је “Електропривреда Србије”, тако да је то пројекат који треба да ураде два привредна друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана