Наставак преговора о кредиту ЕУ очекује се након годишњих одмора

Срна
Наставак преговора о кредиту ЕУ очекује се након годишњих одмора

БАЊАЛУКА - Преговори о макрофинансијској помоћи ЕУ за БиХ у износу од 250 милиона евра врло повољног кредита за превазилажење посљедица узрокованих вирусом корона тренутно су паузирани на захтјев Европске комисије, а по завршетку сезоне годишњих одмора очекује се њихов наставак са успјешним исходом, речено је Срни у Министарству финансија Републике Српске.

"Република Српска је активно учествовала у овим преговорима и на вријеме дала своје усмене и писане коментаре свим учесницима у преговорима /Министарство финансија и трезора у Савјету министара, федерално Министарство финансија, Централна банка БиХ и Брчко дистрикт/, као што су то учинили и остали учесници преговора", истакли су у Министарству финансија.

У том министартву подсјећају да је Влада Републике Српске донијела Закључак о преговорима са Европском комисијом.

Из Министарства додају да су преговори за меморандум о споразумијевању, којим би кредит био реализован, вођени усмено, путем видео-конференција, и писано давањем коментара на споразуме и уговоре који ће дефинисати тај финансијски инструмент.

Након што су коментари послати, преговори су тренутно паузирани на захтјев Европске комисије због сезоне годишњих одмора, а по завршетку годишњих одмора очекује се наставак преговора са успјешним исходом, са обзиром на то да је највећи дио предметних докумената усаглашен, прецизирали су у Министарству финансија Републике Српске.

Поједини медији у ФБиХ објавили су да је проблем због којег БиХ још није потписала меморандум о разумијевању, тај што Република Српска кочи преговоре.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана