Народни посланици о Приједлогу резолуције о заштити Срба на Космету

ГС
Народни посланици о Приједлогу резолуције о заштити Срба на Космету

БАЊАЛУКА - Редовна сједница Народне скупштине Републике Српске почела је у Бањалуци, а биће разматран Приједлог резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Србије, у којој се поздравља право Србије да брани опстанак српског народа на Космету уколико се косовски Албанци и њихове власти одлуче за употребу насиља.

Резолуцијом, чији је предлагач предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, поздравља се и право Србије да брани свој територијални интегритет и суверенитет гарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН, као права која јој нико нити може оспорити нити одузети, саопштено је из парламента Српске.

У документу се осуђује и константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва, посебно права на живот и на имовину, од косовских Албанаца и њихових власти, а позивају представници међународне заједнице да то озбиљно осуде.

На предложеном дневном реду треће редовне сједнице Народне скупштине Српске су и приједлози закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима и Закона о средњем образовању и васпитању, оба по хитном поступку.

Посланици би требало да разматрају и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, Нацрт закона о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар - приједлог предсједника Републике, Нацрт закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

Пред посланицима ће бити и консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за прошлу годину, извјештај о раду Министарства унутрашњих послова за претходну годину, као и извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за концесије за 2022. годину.

Посланици ће разматрати и извјештај о раду и извршењу ребаланса финансијског плана - буџета Јавне установе Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за период за прошлу годину, годишњи извјештај о раду Омбудсмана за дјецу за 2022. годину, годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за прошлу годину, као и годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2022. годину.

Пред посланицима ће бити и информација о одлукама о помиловању у 2022. години, Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске код Свјетске банке - Међународне банке за обнову и развој за други пројекат подршке запошљавању (WБ ИБРД 9381-БА), те Приједлог одлуке о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана