Народна скупштина Српске о Инцковом писму 27. априла, на видику јединствено одбијање захтјева

Срна
Народна скупштина Српске о Инцковом писму 27. априла, на видику јединствено одбијање захтјева

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске наставиће 15. редовну сједницу 27. априла, а по њеном завршетку почеће 16. редовна сједница на којој ће се наћи писмо високог представника највишем законодавном тијелу Српске, одлучио је данас скупштински Колегијум.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је новинарима да је у наставку 15. редовне сједнице остало још да се размотри пет тачака дневног реда - Програм рада Скупштине, три нацрта закона, те избор и именовања.

Наставак ове сједнице заказан је за 10.00 часова, а по њеном завршетку и послије краће паузе, рекао је Чубриловић, почеће 16. редовна сједница парламента на којој ће се наћи 11 тачака дневног реда, међу којима је и писмо високог представника парламенту Српске.

"Колегијум је одлучио да Народна скупштина заузме став о писму високог представника и одговор у форми писма или форми неких закључака", појаснио је Чубриловић.

Чубриловић је истакао да не постоји ниједан правни документ којим би могло да се третира писмо високог представника Народној скупштини, те додао да је тумачење неких правника да је једини начин да се повеље одузму судским путем.

"За свако лице надлежан локални суд разматра могућност одузимања и доноси одлуку овакву или онакву, а други начин не постоји. Видјећемо какав ће став и одговор на писмо високог представника заузети Народна скупштина Републике Српске", рекао је Чубриловић.

Он је додао да је на дневни ред те сједнице уврштено и упознавање Народне скупштине Републике Српске о разговорима унутар политичких односа у БиХ.

"Међу тачкама ће бити и избор предсједника Уставног суда Републике Српске, приједлог закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури, два нацрта закона, те неколико извјештаја из 2020. године", прецизирао је Чубриловић.

Жунић: Парламент да заузме јединствен став о Инцковом писму

Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић очекује да ће парламент Српске заузети заједнички став о писму високог представника Валентина Инцка и јасно му одговорити да нема право да на такав начин комуницира са највишим законодавним тијелом Српске, нити му је то мандат.

Жунић је рекао да је писмо једна врста ултиматума и уцјене којим Инцко покушава да деградира Народну скупштину Републике Српске.

"Став СНСД-а је да парламент Републике Српске то мора да пресјече, јер је очито да би се ова врста уцјене и ултиматума само наставила", рекао је Жунић новинарима у Бањалуци након сједнице скупштинског Колегијума.

Он каже да је писмо високог представника дубоку увриједило српски народ, народне посланике и деградирало Народну скупштину Републике Српске.

"Очекујем заједнички став и одговор Инцку, а то је одговор грађана Републике Српске који су изабрали Народну скупштину Републике Српске", истакао је Жунић.

Он је навео да је клуб СНСД-а у дневни ред сједнице уврстио иницијативу о покретању дијалога и разговора између страна у БиХ - Републике Српске, Федерације БиХ, између три конститутивна народа, а тиче се будућности БиХ.

"Ово је добар тренутак да Народна скупштина као највиши законодавни орган у Републици Српској, као одраз воље грађана Српске, упути такву врсту иницијативе и да у наредном периоду функционери који ће бити задужени за то, обаве значајне разговоре када је ријеч о будућности БиХ", истакао је Жунић.

Он је напоменуо да садашња БиХ није функционална, нити је добра држава за било којег грађана који живи у тој земљи.

"Дејтонски споразум је зауставио рат, а деградацијом тог споразума, преузимањем надлежности силом високих представника, мијењањем Устава, закона, наметањем рјешења, БиХ је постала потпуно нефункционална", закључио је Жунић.

Станић: Парламент не треба да услиши захтјев Високог представника

Шеф посланичког клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић сматра да парламент Српске не треба да услиши захтјев високог представника и повуче повеље и признања највишим званичницима Републике Српске. 

Након сједнице скупштинског Колегијума, Станић је рекао новинарима у Бањалуци да СДС није подржао да се писмо високог представника уврсти у дневни ред редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

"Народна скупштина није додијелила ове повеље, већ организациони Одбор за обиљежавање 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске", рекао је Станић.

Он је поручио Инцку и свим представницима међународне заједнице да су овдје добродошли, али да је српском народу неприхватљиво све оно што му мисле наметнути.

"Српски народ је само за договор и за никаква наметања", истакао је Станић.

Он сматра да захтјев Инцка о повлачењу повеља и признања највишим званичницима Републике Српске није "увод у наметање закона о негирању геноцида".

Бундало: Заузети заједнички став о писму високог представника

Шеф посланичког клуба ПДП-а Перица Бундало изјавио је да све парламентарне странке из Републике Српске треба да заузму заједнички став о писму високог представнка, али му не треба придавати велики значај у Народној скупштини Републике Српске.

Бундало је истакао да је за ПДП неприхватљив било какав ултиматум упућен Народној скупштини Републике Српске као највишем законодавном органу власти.

"Све парламентарне странке из Републике Српске треба да заузму заједнички став о том писму, да га потпишу сви шефови посланичких клубова или чак сви посланици и да то упуте као одговор високом представнику без отварања расправе у парламенту", рекао је Бундало новинарима у Бањалуци.

Он је упитао шта је сљедећи корак виског представника након покушаја да се пониште или одузму повеље додијељене одређеним појединцима поводом 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске, уз напомену да је скинута и плоча са Студентског дома на Палама.

"Истовремено на згради Вијећнице у Сарајеву стоји плоча са натписом који карактерише српски народ као злочиначки. Сваки дан том улицом поред те плоче прође хиљаде грађана и вјероватно и високи представник. Ови који нама постављају ултиматуме ни на који начин нису показали да им та плоча смета, поготово нису позвали на њено уклањање и нису поставили никакав ултиматум у том смислу", истакао је Бундало.

Бундало је нагласио да је то још један доказ двоструких аршина представника међународне заједнице у БиХ и сврставања само на једну страну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана