Народна скупштина није гурнута у страну

Ведрана Кулага
Народна скупштина није гурнута у страну

БАЊАЛУКА - Република Српска не одустаје од намјере да домаће судије заузму мјеста која годинама у Уставном суду БиХ припадају странцима, упркос противљењу Бошњака, а коначна верзија закона који ће бити основ за то требало би да буде утврђена након нове рунде страначких преговора који почињу ове седмице.

Након што је првобитно био најављен закон о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија, како гласи један од закључака Народне скупштине која је разматрала антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ након оспоравања дијела Закона о пољопривредном земљишту Српске, правни тим СНСД-а сачинио је нови приједлог о којем треба да се изјасне и остали.

Ријеч је о радној верзији приједлога закона о избору судија у Уставном суду БиХ претходно бираних од стране предсједника Европског суда за људска права, а таквих је троје. У тој верзији предвиђено је да троје домаћих судија именује Предсједништво БиХ, а именовање потврђује Дом народа Парламента БиХ. И то једног из РС и два из ФБиХ - из различитих конститутивних народа.

На то су реаговали поједини представници опозиције из Српске истичући да је тиме Народна скупштина РС понижена и да не могу да прихвате да се ствари одвијају на тај начин.

Те наводе одбацио је јуче лидер Уједињене Српске и предсједник Српског клуба у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић. За “Глас Српске” је нагласио да новим приједлогом закона који се тиче избора судија Народна скупштина РС није гурнута у страну.

- Треба да наставимо разговоре и то ће се и догодити током ове седмице. Примједбе да сада искључујемо Народну скупштину из одлучивања нису на мјесту јер Дом народа Парламента БиХ легитимитет темељи на посредном бирању. Српски делегати у том парламентарном дому се бирају у Српској, односно управо у Народној скупштини РС. Можемо о свему да разговарамо, али Народна скупштина, било посредно или непосредно, контролише тај приједлог још једног судије из српског народа умјесто странца. На крају, ипак не треба затворити врата разговорима како бисмо видјели неко најбоље рјешење. То није оно које ми мислимо да је најбоље или које је резултат потребе за политичким маркетингом, већ оно рјешење које може да прође, које је функционално и има легитимитет у Српској - нагласио је Стевандић.

Позив на разговоре и на очување постигнутог јединства на овом питању су упутили и из СНСД-а, а с циљем, наводе, одлучне заштите уставног поретка и Дејтонског споразума као одговор на све притиске извана. Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић је, реагујући на тврдње лидера СДС-а Мирка Шаровића и ПДП-а Бранислава Бореновића да не могу да подрже приједлог закона о избору домаћих судија јер га сматрају штетним по интересе РС зато што се домаће судије, умјесто страних, не бирају у Народној скупштини, рекао да је проблем у томе што Устав БиХ каже конкретно - да Народна скупштина Републике Српске бира двоје од шест домаћих судија.

- Било каква промјена тога да би се бирало троје судија у парламенту РС би захтијевала, како експерти уставног права тврде, измјену Устава БиХ, што је нешто што у овом тренутку није ни близу реално - рекао је Ковачевић за Срну и најавио да ће почетком ове седмице позвати представнике свих политичких странака на додатне консултације и на додатно усаглашавање како би дошли до јединственог рјешења.

Предсједништво СДА је, с друге стране, касно у петак закључило да не прихвата захтјев за измјену структура тог суда те да стране судије могу замијенити домаће тек када БиХ испуни услове за, како каже, чланство у ЕУ и НАТО-у. Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ то види као блокирање развоја демократског друштва, а лидер ДНС-а Ненад Нешић као потврду да је СДА заговорник унитарне БиХ.

Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поновио је да је чак и Европска комисија, дајући мишљење о БиХ, апострофирала да мора бити ријешено питање страних судија у Уставном суду БиХ те да у томе имају и подршку ХДЗ-а БиХ. Указао је да су странци потребни Бошњацима, јер очекују нова рјешења о одузимању права Српске те појаснио да “РСегзит” није пројекат сепарације, него настојања да се врати на изворни Дејтон или да се Српска томе што више приближи и да буде јасно позиционирана.

- У Дејтону смо прихватили БиХ, али не овакву и не да будемо понижавани - рекао је Додик и додао да су одлуке Уставног суда БиХ усмјерене на уништење РС те да Српска неће повући ниједан потез који би довео до рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана