Наредна година кључна за измјене Изборног закона

Ведрана Кулага Симић
Наредна година кључна за измјене Изборног закона

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Прво постизборно засједање Представничког дома Парламента БиХ, које је предвиђено за почетак децембра, могло би протећи у знаку у расправи о промјенама у изборном законодавству, за шта су све стране, али нема јединственог става о томе у којем правцу ићи.

Прича о измјенама и допунама Изборног закона БиХ траје годинама, а једна од промјена направљена је ове године, чиме су омогућени локални избори у Мостару и најављено да ће се ићи и у шире измјене, да би била стављена тачка на неке од недостатака, што од домаћих лидера очекују и грађани, али и странци на њеном путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Једна од тачака дневног реда сједнице Представничког дома, заказаној за 9. децембар, јесте извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које је предложио посланик СДП-а Саша Магазиновић.

Ријеч је о документу у којем се, између осталог, указује на институт “мировања парламентарног мандата који подразумијева право посланика да, у одређеним околностима, стави мандат у мировање јер је, како је наведено у образложењу, забрињавајућа пракса неформирања власти након избора при чему бројне особе у извршној власти обављају дужности представника у законодавној, што води у опасне преседане.

Посланици би требало да размотре и посланичку иницијативу Дамира Арнаута којом се Савјету министара БиХ налаже да у року од 90 дана од дана усвајања иницијативе припреми и у парламентарну процедуру упути приједлог измјена закона којим ће се успоставити систем другог круга гласања за избор начелника/градоначелника и за чланове Предсједништва БиХ.

Предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ наглашава да СНСД није препрека за промјене у изборном систему, али да се мора увести ред и заиста радити на овим питањима, а не да и ово појединцима служи за скупљање јефтиних политичких поена.

- Први проблем је легитимно представљање, а спремни смо да разговарамо о свему, али не и да се залијећемо у измјене изборног законодавства. Није толики проблем ни закон, колико јесте његово спровођење. Има простора за унапређење, али иницијативе од круга посланика из опозиције су већ депласиране. И овим, условно речено, малим иницијативама се покушавају замаскирати најкрупнији проблеми који се тичу легитимног представљања због чега, ни двије године након избора, није формирана власт у ФБиХ, што многи заборављају - закључила је Новаковић Бурсаћ за “Глас Српске”.

Посланик ПДП-а у Представничком дому Бранислав Бореновић сматра да су опозициони представници, осим што имају пуно право на такво дјеловање, принуђени да се и додатно боре за измјене јер од власти не стижу никакви приједлози, а имају у оба дома капацитет да исти буду усвојени.

- Власт ништа не ради. Не предлажу ништа, а сви знамо да изборни закон треба мијењати. Идућа година је добра прилика за промјене ако буде воље, али иза нас је десет неизборних година, а ништа није урађено. Некима то и одговара. Ако нема политичке воље остајемо у средњем вијеку када је ријеч о изборном процесу - истакао је Бореновић за “Глас Српске”.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је током викенда да је оптимистичан и да вјерује да ће у првој половини наредне године БиХ имати измјене Изборног закона БиХ, које ће “гарантовати легитимно представљање свих конститутивних народа”.

Изборни закон БиХ до сада је мијењан више од 20 пута, али тим потезима нису ријешени они суштински проблеми тог процеса и партија. На дневном реду су и материјали Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ који се тичу стратегије и плана за побољшање интегритета, транспарентности и ефикасности изборног процеса у БиХ.

Преваре

Посланици би, према ономе што је објављено на страници Парламента БиХ, требало да се осврну и на посљедње локалне изборе. На дневном реду је и извјештај комисије о приједлогу Мирка Шаровића из СДС-а за уврштавање нове тачке која се односи на информације ЦИК-а о покушајима изборних превара путем гласања поштом изван БиХ, а нову тачку тражи и Џенан Ђонлагића из ДФ-а. Пита да ли је тачно да је секретар Представничког дома одбио потписати сагласност да се ЦИК-у БиХ да сагласност Велика сала за традиционално одржавање изборне конференције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана