Нанић постао директор и ушао у сукоб интереса

Горан Маунага
Нанић постао директор и ушао у сукоб интереса

Бањалука - Савјет министара БиХ именовао је члана Канцеларије за разматрање жалби БиХ Арифа Нанића за вршиоца дужности директора Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ иако претходно није разријешен са старе позиције, па је дошао у сукоб интереса.

Нанића је прије именовања у ИДДЕЕА требало да разријеши Парламент БиХ који га је и именовао за члана Канцеларије за разматрање жалби.

Функција чланова Канцеларије за разматрање жалби, којима мандат траје пет година, према Закону о јавним набавкама БиХ неспојива је с било којом другом посредном или непосредном и сталном или повременом дужности. Изузетак су само академске, научне или публицистичке активности.

Да ли управо због чињенице да Нанић не може бити истовремено на двије функције или другог разлога, Савјет министара никада није објавио ни у саопштењу за јавност ни у закључцима са сједнице да је на сједници одржаној још 28. марта извршио то именовање.

- Ариф Нанић именује се за вршиоца дужности директора ИДДЕЕА најдуже до окончања конкурсне процедуре за избор и именовање директора ИДДЕЕА почев од 1. априла 2017. године - наведено је у рјешењу о именовању Нанића које је потписао предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Представнички дом Парламента БиХ именовао је Нанића за члана Канцеларије за разматрање жалби у бањалучкој филијали 14. октобра 2015. године.

- Ариф Нанић именује се за члана Канцеларије за разматрање жалби у филијали Бањалука као стручњак из управног права и управног поступка - наведено је у одлуци коју су потписали предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто и предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Бариша Чолак.

Савјетница за медије у Савјету министара Амела Мулавдић и Драгица Галић из Службе за информисање јуче нису одговориле на питања која смо им упутили у вези са спорним именовањем Нанића.

Чолак каже да је генерално правило да када Парламент БиХ некога именује на неку дужност, треба и да га разријеши са те дужности прије именовања на неку другу.

- Нека питања из радно-правног односа разматрана су на колегијуму и упућена Министарству правде БиХ. Начелно, спорно је да некоме ко је именован траје мандат негдје друго ако претходно није разријешен или ако сам не да оставку. То је генерално правило, мада у нашој пракси има свега и свачега. Постоје и они који годинама раде на неком мјесту иако им је давно истекао мандат - каже Чолак истичући да је то начелно правило и да није у прилици да говори о детаљима конкретног случаја.

Замјеник директора ИДДЕЕА Радивоје Трбић каже да је Нанић, који је члан СДА, на функцији в.д. директора ИДДЕЕА од 1. априла.

- О начину именовања треба да брину надлежне институције. Суочени смо са огромним проблемима јер у ИДДЕЕА све стоји. Још нису расписани тендери за штампање пасошких књижица и изградњу зграде сједишта ИДДЕЕА у Бањалуци иако у септембру истиче грађевинска дозвола. То је политички став СДА зато што је земљиште укњижено на Владу РС. Све стоји иако је све у складу са законом и иако је за изградњу зграде обезбијеђено 22,5 милиона марака. Ти проблеми би већ били ријешени да сам остао на функцији в.д. директора ИДДЕЕА коју сам вршио до постављења Нанића - каже Трбић.

Са Нанићем нисмо успјели да ступимо у контакт.

Несими

Радивоје Трбић каже да бивши директор ИДДЕЕА Едим Несими није више ни савјетник директора у тој агенцији.

- Добио је отказ и отишао из ИДДЕЕА 15 дана након доласка Арифа Нанића. Он је прво био помоћник директора, затим прошао на конкурсу за директора. Онда је дао оставку на ту функцију, а ја сам га именовао за савјетника кад сам био в.д. директора. Тај мандат је трајао док сам ја био на тој функцији - каже Трбић.

Несими је именован за савјетника директора ИДДЕЕА чим је поднио оставку на директорску позицију у тој агенцији. Оставку је образложио здравственим проблемима иако упућени тврде да је то учинио због проблема са избором понуђача на тендеру за штампање пасоша усљед којих је БиХ била дошла у опасност да не може издавати пасоше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана