Након увођења такса, извоз из БиХ смањен за 97 одсто

Срна
Након увођења такса, извоз из БиХ смањен за 97 одсто

САРАЈЕВО - Након што су приштинске власти увеле таксу од 100 одсто на производе из БиХ и централне Србије, извоз БиХ у прва три квартала на самопроглашено Косово износио је 3,2 милиона КМ и мањи је за 105,03 милиона КМ или за 97,04 одсто у односу на исти период прошле године, речено је Срни у Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату.

У истом периоду увоз са самопроглашеног Косова износио је 10,71 милион КМ, што је за 3,69 милиона КМ мање него у прва три квартала 2018. године, односно забиљежен је пад увоза од 25,6 одсто.

“Овакве мјере угрозиле су пословне уговоре које имају предузећа из БиХ са предузећима самопроглашеног Косова, а посебно онима из металске и електро индустрије, али и прехрамбене и фармацеутске индустрије, а изазвале су и друге везане негативне ефекте на трговинске токове на цијелом западном Балкану”, истичу из овог министарства.

Из Министарства спољне трговине подсјећају да су одмах по увођењу такса, 6. новембра прошле године када су власти у Приштини увеле царину од 10 одсто, затим 21. новембра од 100 одсто, а седам дана касније и таксу од 100 одсто на производе међународних брендова из других земаља, предузели низ корака с циљем укидања одлука самопроглашеног Косова.

Прво су тражили да им контакт тачка приштинских власти у Цефти формално потврди увођење такса, да их образложи, као и да их укине, јер се њима директно крши Цефта споразум, али БиХ никада није добила одговор.

Из ресорног министарства упућена су писма тадашњем шефу Делегације ЕУ у БиХ Ларсу Гунару Вигемарку, те осталим чланицама Цефте о приштинским таксама са хтјевом да Европска комисија учини напоре да оне буду укинуте.

У новембру прошле године министри спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић и трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић упутили су писма на више адреса, а нека од њих су отишла високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност и представнику за трговину САД.

Из Министарства подсјећају да су се приштинске власти изјасниле у јануару ове године на састанку у Сарајеву да ће таксе бити укинуте само ако БиХ призна самопроглашено Косово.

Од БиХ је тражено укидање визног режима, признавање пасоша, личне карте, возачке дозволе, регистарских таблица и докумената која прате робу у транспорту са ознакама косовских власти, односно све оно што није у надлежности Министарства, већ је ријеч о политичким питањима.

“Састанак није резултовао позитивним договором, већ је ситуација остала готово иста као прије, као и до данас, с том разликом да смо конкретно и директно упознати са проблематиком и условима друге стране као и они са нашим ставом”, истичу у Министарству.

Представници БиХ и Србије су, како наводе из Министарства, тражили укидање одлука приштинских власти на свим званичним састанцима Цефта структура који су одржани у периоду од доношења мјера, а до данас их је било седам.

Из ресорног министарства наводе да је на сједници Савјета министара у новембру прошле године закључено да Европска комисија треба хитно да се укључи у рјешавање овог проблема, те да за сада БиХ неће разматрати могућност увођења контрамјера.

“Разлози за ову одлуку базирани су на податку да је извоз самопроглашеног Косова у БиХ тако малог обима да увођење контрамјере не би получило адекватне посљедице за његов извоз”, подсјећају из Министарства.

Осим Министарства, захтјев за укидање такса на производе из БиХ упућивала је Спољнотрговинска комора БиХ, али и друге институције.

Из Министарства спољне трговине истичу да ће у оквиру својих надлежности и даље интензивно радити на питању укидања спорних мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана