Накнадна памет посланика из ФБиХ

Вељко Зељковић
Накнадна памет посланика из ФБиХ

БАЊАЛУКА - Поједине посланике из ФБиХ, а који учествују у раду Парламентарног дома Парламента БиХ, треба да је срамота јер се приликом гласања о животно важним питањима, а поготово оним која се тичу набавке вакцине против вируса корона, не баве садржајем, већ руке дижу у зависности од тога ко је акта предложио.

 

Каже ово за “Глас Српске” предсједник Уједињене Српске и шеф српског клуба у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић, коментаришући одлуку да се на дневном реду наредне сједнице овог дома, а која ће бити одржана 3. фебруара 2021. године, нађе његов приједлог о набавци вакцина, а који је претходно био одбијен, јер није постојала потребна ентитетска већина из ФБиХ.

- На посљедњој одржаној сједници сам предложио да Агенција за лијекове примјени члан 38. Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ, а који говори о одобрењу и стављања у промет вакцине прије утврђивања прописаних услова. Тај мој приједлог тада је одбијен, а да није понуђено ниједно рационално објашњење. То је урађено јер је он дошао из Републике Српске, али и од мене лично. Водили су се анимозитетима које имају према готово свим приједлозима који долазе из Бањалуке - истакао је Стевандић, називајући одлуку да се његов приједлог након десетак дана уврсти у дневни ред овог дома накнадном памећу.

Објашњава како је он, суштински гледано, већ усвојен, јер је у међувремену од стране овог дома прихваћена слична иницијатива посланика СДА Дениса Звиздића.

- Он је само преписао оно што сам ја предложио. Вјерујем да ће овог пута овај приједлог бити усвојен, а што ће на крају омогућити Савјету министара БиХ да започне преговоре са компанијама за производњу и дистрибуцију вакцина против вируса корона. Много смо времена изгубили због политичких игара појединаца из ФБиХ - поручио је Стевандић.

Иначе, примјена поменутог члана 38. требало би да омогући бржу и директну набавку вакцине и њен увоз, а поготово након што су крајем прошле седмице ентитетски предсједници влада, предсједник Савјета министара и министри здравља и цивилних послова постигли договор о овом питању.

Члан 38

Од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ је затражено да приликом разматрања захтјева за регистрацију вакцине против вируса примјени члан 38. Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ, а у којем стоји да у изузетним случајевима ванредног стања, директор ове установе може одобрити стављање лијека у промет и прије утврђивања услова прописаних овим законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана