Највишим званичницима лани упућено 19 пријетњи

Кликс
Највишим званичницима лани упућено 19 пријетњи

САРАЈЕВО - Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ евидентирала је лани 19 пријетњи које су упућене високим званичницима институција БиХ.

Највише пријетњи упућено је члановима Предсједништва БиХ и министрима у Савјету министара БиХ. Међу пријетњама, које су изнесене путем СМС порука, телефонских позива, е-маилова, коментара на друштвеним мрежама и слично, на чланове Предсједништва БиХ односило се пет, министре Савјет министара четири, а на запослене у правосудним институцијама три. Четири пријетње односиле су се на представнике дипломатских представништава, а двије на предсједавајућег и замјеника предсједавајућег Парламента БиХ, а било је и једно угрожавање пратње возила.

Дирекција је евидентирала укупно 36 догађаја у вези са безбједношћу штићених особа и објеката, које штити, а који су прослијеђени на даље поступање надлежним полицијским агенцијама и тужилаштвима. Евидентирала је 17 догађаја који су се односили на пријетње е-маилом и путем друштвене мреже телефонску пријетњу, протестна и мирна окупљања грађана, фотографисање ДКП-а, сумњиве пошиљке и нарушавање јавног реда и мира, усмјерене према објектима који се штите и то зградама Предсједништва БиХ и заједничких институција те објектима дипломатско-конзуларних представништава и међународних организација.

Током извршавања редовних послова и задатака, у зонама заштите штићених објеката, полицијски службеници Дирекције прошле године извршили су легитимисање 913 особа и за двије особе је привремено ограничена слобода кретања.

У сегменту процјене пријетњи кроз превентивни рад прикупљане су, анализиране и процјењиване информације за особе које могу да изврше напад на штићене особе, објекте и имовину. Поступано је у 587 предмета, од тога 38 предмета из претходног периода и 549 нових предмета. Окончан је рад у 553 предмета, док су 34 предмета остала у раду.

Дирекција је прошле године вршила послове физичке и техничке заштите 37 штићених особа и то четири особе из прве категорије, 14 особа из друге категорије, шест особа из треће категорије и пет особа које се штите по одлуци директора, док се за осам особа заштита врши кроз оперативни рад у виду прикупљања сазнања и информација о њиховој евентуалној угрожености. Три особе су се одрекле непосредне физичке заштите, док су за пет особа у току активности на успостављању непосредног физичког обезбјеђења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана