Највише заражених вирусом корона у Српској има између 30 и 65 година

Срна
Највише заражених вирусом корона у Српској има између 30 и 65 година

БАЊАЛУКА - Највише заражених вирусом корона у Републици Српској је у старосној групи од 30 до 65 година и то њих 182, односно око половине од укупног броја обољелих.

Ове податке изнио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић који је додао да је млађих од 15 година осам, а оних у распону од 15 до 30 година 48.

- Добро је да имамо што мањи број лица старијих од 65 година. У групи од 65 до 74 године имамо 21 лице, а у категорији од 75 година и старијих 15 особа - рекао је Шеранић.

Он је поручио да ће слика бити боља што грађани више буду поштовали препоруке и умањили социјалне контакте.

- На тај начин ћемо онемогућити да вирус зарази лица старија од 65 година и имаћемо бољу слику у погледу лица која потенцијално могу да изгубе живот због овог обољења. Имам прилику да видим да смо узорни у поштовању препорука и треба тако да наставимо - нагласио је Шеранић.

Говорећи о структури лица која су позитивна на вирус корона, Шеранић је навео да је ријеч о 150 мушкараца и 124 жене.

До сада је од посљедица вируса корона преминуло шест особа. У протекла 24 часа је зараза вирусом корона потврђена код још седам лица у Српској, те је њихов укупан број 274.

Шеранић је рекао да су тренутно под здравственим надзором 10.393 лица, а надзор је престао за њих 10.032.

У УКЦ се, како је навео, лијечи 96 пацијената од којих је 37 са тешком клиничком формом обољења, на респиратору је седам лица, а у изолацији 13 пацијената који имају симптоме и чекају налазе.

На старој локацији Пулмологије у Бањалуци налази се 39 лица са средњом или лакшом клиничком сликом.

- У Градишци и Бијељина имамо по три, а у Добоју два пацијента. У Српској су укупно 104 лица на лијечењу од обољења изазваног вирусом корона - рекао је Шеранић.

Он је истакао да се до сада 21 особа опоравила од вируса корона, од којих су двије из Челинца, а остале из Бањалуке.

- Још смо у фази епидемије и наставићемо пратити све резултате. Добро је да када урадимо овакве узорке, као што је данашњи, да имамо мање позитивних. То значи да су негативни контакти лица која су позитивна - појаснио је Шеранић, наводећи да је до сада обављено 2.320 тестирања.

Шеранић је истакао да у Бањалуци све здравствене установе у Републици Српској раде, али по систему хитног програма.

Шеранић је напоменуо да су здравствене установе прилагодиле свој рад систему другачијем од уобичајеног, те да имају тријажне пунктове прије уласка пацијената у установу.

Говорећи о мјерама које се предузимају уколико се у здравственој установи појави лице позитивно на вирус корона, Шеранић је појаснио да се примјењују епидемиолошке мјере изолације одјељења и здравствених радника који ту раде.

- На исти начин се поступа и са пацијентима на том одјељењу, те се након тестирања утврђује да ли здравствени радник позитиван или не, након чега слиједе даље процедуре у оквиру епидемиолошког надзора - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре.

Он је напоменуо да је правило за све здравствене, али и друге установе, да лице које има било какав симптом који указује на постојање респираторног вируса, као што је температура, кашаљ, главобоља, мора да остане кући и не треба да иде на посао.

Шеранић је навео да у домовима за стара лица нема случајева заразе вирусом корона, те да је Министарство одмах на почетку епидемије издало наређење о обустави свих посјета и свих спољашњих контаката у домовима, без обзира да ли је ријеч о приватним или јавним установама.

Говорећи о ситуацији у казнено-поправним домовима, Шеранић је навео да се у тим установама примјењују исте мјере које се односе и на све друге колективне боравке.

- Јасно су издате препоруке према свим затворским установама, у смислу уласка и контаката, те се сви придржавају тих мјера и према информацијама које имам у тим установама нема позитивних лица на вирус корона - рекао је Шеранић.

Када је ријеч о мјерама које с односе на фабрике и предузећа у којима у просторији ради велики број лица, Шеранић је нагласио да су оне издате одмах на почетку епидемије кроз упутство Института за јавно здравство.

- Упутство се односи на начин како послодавци треба да заштите своје раднике, те, осим личне заштите појединца, садржи и мјере дезинфекције површина - рекао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана