Најмање четири лидера Г20 пропуштају самит у Риму

Срна
Најмање четири лидера Г20 пропуштају самит у Риму

РИМ - Најмање четири лидера из Г20 изгледа да ће пропустити овомјесечни самит у Риму за који су се домаћини у Италији надали да ће то бити догађај уз лично присуство, саопштили су дипломате и званичници.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да дефинитивно неће присуствовати састанку лидера Г20 од 30. до 31. октобра, и он је трећи лидер који се формално повукао након новог јапанског премијера Фумија Кишиде и мексичког предсједника Андреса Мануела Лопеза Обрадора.

Путин и Кишида рекли су да ће пратити самит путем видео-везе, док је портпарол Обрадора рекао да ће на његово мјесто послати министра спољних послова Марсела Ебрарда.

Друге земље се још нису званично огласиле, али дипломатски извор у Риму је саопштио да кинески предсједник Си Ђинпинг вјероватно неће доћи.

Постојала је и неизвјесност око тога да ли ће се појавити бразилски предсједник Жаир Болсонаро.

Насупрот томе, амерички предсједник ДЖозеф Бајден потврдио је да ће доћи на самит, а очекују се и челници Аргентине, Аустралије, Канаде, Велике Британије, Француске, НЈемачке, Индије, Индонезије, Јужне Кореје, Јужноафричке Републике, Саудијске Арабије, Турске и ЕУ.

Кишида остаје код куће јер ће у Јапану 31. октобра бити одржани општи избори, док је Обрадор ријетко путовао у иностранство откад је ступио на дужност 2018. године. Он је прескочио посљедњи самит Г20 у Јапану 2019. године прије почетка пандемије ковида 19.

Италијански дипломата је рекао да се чини да је ковид 19, такође, главна брига за кинеског предсједника Си Ђинпинга, при чему је Кина увела строг и дуг карантин за све оне који у земљу дођу из иностранства.

Си Ђинпинг није напуштао Кину од јануара 2020. године, када је озбиљност пандемије први пут постала очигледна.

Он је видео линком пратио неке међународне догађаје, али се није укључио у састанак Г20 о Авганистану, који је Италија организовала раније овог мјесеца.

Није наведено да ли ће он виртуелно учествовати на самиту Г20 ако не дође лично, саопштили су званичници.

Овогодишњи самит у Риму сматра се посебно важним јер долази непосредно прије конференције УН о климатским промјенама која ће се одржати у Глазгову у Шкотској, гђе ће позиција чланица Г20 бити веома важна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана