Нагла промјена притиска након ерупције код Тонге регистрована и у Српској

Срна
Foto: Твитер

БАЊАЛУКА- Ударни талас послије јаке вулканске ерупције код острва Тонга у јужном Пацифику проширио се атмосфером и регистрован је и у Европи у виду нагле промјене ваздушног притиска у кратком периоду, објављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода чије су станице такође то забиљежиле.

Промјена притиска на станицама Хидрометеоролошког завода Републике Српске регистрована је у периоду од 20.00 до 22.00 часа када је дошло до наглог пораста, а затим и пада притиска за око два милибара.

Ова необична и ријетка појава није утицала на временске прилике.

Јака вулканска ерупција догодила се у суботу, 15. јануара у 5.00 часова ујутру код оствра Тонга у јужном Пацифику, а ударни талас регистрован је у Европи у вечерњим часовима.

Већина европских метеоролошких служби регистровала је наглу промјену притиска за око два до три милибара у вечерњим сатима 15. јануара.

У Тонги је дошло до ерупције вулкана, која је довела до цунамија, усљед чега је земља претрпјела велику штету, саопштиле су Уједињене нације.

Вулканска прашина и пепео прекрили су земљу, па се вјерује да су залихе воде загађене, а додатни проблем је то што је усљед цунамија прекинут подморски кабл, па је земља одсјечена од свијета и страхује се од хуманитарне катастрофе, преноси Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана