Нафташи и трговци плаћају 3,21 милион КМ за казне

 Маријана Миљић Бјеловук
Нафташи и трговци плаћају 3,21 милион КМ за казне

БАЊАЛУКА - На адресе бензинских пумпи и тржних центара у Српској стигле су казне тешке 3,21 милион марака због формирања виших цијена од дозвољених.

Из Инспектората РС саопштено је да републички тржишни инспектори интезивно контролишу формирање цијена на бензинским пумпама и у тржним центрима/маркетима. Од марта до краја новембра контролисана је 251 бензинска пумпа, а у 161 случају су утврђени пропусти по том основу.

- Због тога су им инспектори написали чак 328 прекршајна налога у вриједности од 2,21 милиона марака. Осим тога, забрањен је рад двјема пумпама - поручено је из Инспектората.

Када је ријеч о тржним центрима, односно маркетима, инспектори су контролисали њих 178, а чак у 118 случајева утврђено кршење прописа.

- Због непоштовање уредбе приликом формирања цијена о ограничењу марже у промету робе тржним центрима, односно маркетима, написана су 134 прекршајна налога у износу од милион КМ - навели су у Инспекторату.

Такође тржни центри кажњени су и са додатних 100.000 марака због неиздавања рачуна, погрешног истицање цијена, али и због тога што су појединим производима на рафовима били истекли рокови трајања.

У Инспекторату РС подвлаче да су контролисали и поштовање марже у мљекарама и то у “Мљекопродукту” из Козарске Дубице, мљекарама “Пађени” из Билеће и “Дуле” из Бијељина. Од три мљекаре у једној је утврђено прекорачење марже, због чега су им изречена казна и наложено враћање цијене.

Под лупом инспектора у протеклих десет дана били су и пекари. Контролисано је њих 30, а код половине су утврђене неправилности, због чега им је изречена казна од око 15.000 КМ.

- Углавном се ради о мањим неправилностима, а само код два субјекта изречене су мјере због прекорачења марже - подвукли су инспектори.

Међутим, иако су инспектори стално на терену и кажњавају због кршења прописа при формирању цијена, трговци, нафташи, али и остали субјекти не коригују своје цјеновнике и не снижавају цијене.

Професор на Економском факултету у Бањалуци Стево Пуцар појашњава да је резултат што имамо све више цијене хране то што трговци у тренутне цијене уграђују додатни раст инфлацији, за који предвиђају да ће се десити.

- Тако на примјер ако њима расту импути за десет одсто, онда ће они, рачунајући да ће цијене наставити да расту, подићи цијене за 15 одсто да би се уградили и у тај будући раст, а не само онај који се десио. На тих пет одсто они могу да зараде много више него што ће платити казну - рекао је раније “Гласу” Пуцар и додао да због оваквих потеза трговаца имамо убрзавање раста цијена.

Пелет

Инспектори су претходних дана контролисали и продавце пелета.

- Инспекција је контролисала 30 продаваца пелета, а у девет случајева су утврђене неправилностима. Због тога су им издали шест прекршајних налога од око 40.000 КМ. Одузето је и и 35,5 тона пелета због непостојања документације о поријеклу робе - навели су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана