Надуван број становника у Приједору и Добоју

Ведрана Кулага
Надуван број становника у Приједору и Добоју

Бањалука - Иако ће први прелиминарни резултати пописа становништва у БиХ званично бити објављени у јануару, непотпуни подаци показују да је у неким градовима у Републици Српској инжењеринг, прије свега од стране Бошњака, "надувао" број становника.

Према сазнањима "Гласа Српске" од извора блиског статистичким агенцијама, у РС, осим Бањалуке, више од 100.000 становника има и Бијељина, док је близу овог броја и Приједор.

Према непотврђеним подацима, у Бањалуци живи око 199.990 особа, у Бијељини 115.000, Приједору 97.000, док је Добој стао на око 77.000 људи.

Демограф Стево Пашалић истиче да није изненађен тиме да Бањалука нема више становника, иако је једини већи град који има позитивну стопу природног прираштаја.

Када је ријеч о бројности становништва Бијељине, Пашалић сматра да би коначни резултати требало да покажу да овај град има и више од 120.000 становника, а за њега су изненађујуће бројке које се односе на Приједор.

- Приједор је град који има изузетно ниску стопу природног прираштаја и могуће је да је овај број од 97.000 становника увећан пописним инжењерингом који су водили Бошњаци, што је видљиво и у Зворнику - рекао је Пашалић.

Он је подсјетио да је током пописа становништва у многим општинама и градовима била изражена жестока кампања да буду пописани многи Бошњаци који више од годину не живе у РС.

 

Више детаља прочитајте у птампаном или електронском идању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана