Надлежни реаговали након "пјена партија" Драгана Мектића: Инспектор ће испитати испуштање хемикалија у Укрину

ГС
Надлежни реаговали након "пјена партија" Драгана Мектића: Инспектор ће испитати испуштање хемикалија у Укрину

БАЊАЛУКА - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске затражило је од Инспектората Републике Српске да испита случај употребе хемијских средстава у ријеци Укрини.

Министарство је реаговало након што је посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и бивши министар безбједности БиХ Драган Мектић поставио на свом профилу на друштвеној мрежи "Твитер" видео-снимак на којем скаче у ријеку Укрину, која је пуна пјене.

- Министарство је затражило од Инспектората Републике Српске да се истражи и испита овај случај, који је привукао и пажњу медија, а у којем је на основу до сада прикупљених података утврђено да је пјена која је кориштена у ријеци Укрини настала из топа за генератор пјене – саопштило је Министарство.

У саопштењу се наводи да је предузеће "Воде Српске" већ наложило да буде узет узорак воде за хемијску анализу.

- Несхватљиво је и недопустиво да се у сврху забаве у ријеку испуштају хемикалије, а Министарство ће до краја инсистирати да се утврде све околности и казне починиоци оваквог загађења ријека - додаје се у саопштењу.
Из Министарства упозоравају да је употреба хемикалија погубна за биљни и животињски свијет ријека, те најоштрије осуђују овај случај.

- Посебно је специфично што се то догодило на ријеци Укрини, која је јединствена и по специфичном феномену "цвјетања ријеке", односно укринском воденом цвијету – додато је у саопштењу.

Мектић је рекао да је у Укрини кориштена "еко пјена".

- Овдје је кориштена еко пјена на биљној бази Еуролајн - навео је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана