Начелник Брода угостио Милановића уочи годишњице страдања Срба у Сијековцу

Срна
Foto: Срна

БРОД - Начелник општине Брод Зоран Видић из СДС-а угостио је данас хрватског предсједника Зорана Милановића у бродском засеоку Мочила, дан уочи обиљежавања 31 године од злочина над српским цивилима у Сијековцу који су починиле регуларне оружане снаге Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Видић је два сата разговарао са Милановићем засеоку Мочила и то само 500 метара од куће Миље Зечевић из Сијековца, којој су 26. марта 1992. године на кућном прагу убијени синови Милан, Васо, Петар и супруг Јован.

Милановић је данас боравио у Дервенти на окупљању припадника 103. бригаде Хрватског вијећа одбране коју је одликовао, што је наишло на бројне осуде у Републици Српској, а СДС и ПДП су за све оптужили власти Републике Српске.

О састанку начелника Брода и хрватског предсједника у близини куће мајке хероја и мјеста српског покоља из СДС-а и ПДП-а за сада се нису огласили.

У Сијековцу ће сутра бити обиљежено 31 година од злочина над српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, убили су 26. марта 1992. године у Сијековцу девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године.

Током 1992. године у Сијековцу убијено је 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана