Начелницима Босанског Петровца и Дринића руке везане

Дарко Момић
Начелницима Босанског Петровца и Дринића руке везане

БАЊАЛУКА - Општина Босански Петровац у ФБиХ двије и по деценије узурпира и користи природна добра у мјесној заједници Буковача која по Дејтонском мировном споразуму припада општини Петровац-Дринић у Републици Српској, а начелници те двије општине поручују да су им руке везане и да немају надлежност да било шта промијене.

Занимљиво је да чак и мапа на претраживачу “Гугл” приказује да катастарска општина Буковача припада општини Дринић, а на то је у четвртак у “Гласу Српске” указао начелник Петровац-Дринића и функционер ДЕМОС-а Милан Грбић. Он је одлуком тадашњег предсједника РС Радована Караџића одмах послије потписивања Дејтонског мировног споразума био именован за члана Комисије за разграничење и тврди да територија катастарске општине Буковача припада општини Дринић.

- Дринићу сада припада само један мали дио те катастарске општине, а по Дејтону би цијела Буковача, као и рубни дијелови још неких катастарских општина требало да буду у саставу наше општине. На тој територији је црква и гробље у које се сахрањују људи из Дринића, као и један мајдан који је издат под концесију и од којега приход убиру у ФБиХ, исто као и од експлоатације шуме која се простире на неколико стотина дунума - рекао је Грбић.

Начелник Босанског Петровца Дејан Прошић каже да питање међуентитетске линије није проблем од јуче, додајући да је то питање делегирано прије више од двије деценије.

- Нажалост, зна се како се мијења међуентитетска линија разграничења, а доћи до сагласности надлежне комисије је јако тешко - каже Прошић.

Интересантно је да је Прошић од августа 2010. година до локалних избора 2012. године био начелник Дринића. Он каже да је у том периоду покушавао нешто да промијени те да му је и професор Владимир Лукић, који је као експерт геодетске струке био члан делегације Републике Српске у Дејтону, потврдио да је на том подручју помјерена међуентитетска линија.

- Најспорнији су црква и мајдан и ја нисам против тога да тај проблем буде ријешен, али једноставно није наша надлежност, нити ми као начелници можемо ишта да урадимо и промијенимо када је ријеч о том питању - каже Прошић.

Професор Владимир Лукић каже да зна за проблем између општина Босански Петровац и Петровац-Дринић.

- Мора се прво отићи у Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) и видјети зашто се одступило од међуентитетске линије која је утврђена у Дејтону. Не бих да нагађам хоће ли се састати комисије, али у сваком случају треба прво отићи у РУГИПП и позвати стручне људе да погледају шта се десило и зашто се одступило од те границе и те територије, која, колико је мени познато, припада Дринићу - рекао је Лукић за “Глас Српске”.

Међуентитетска линија разграничења дуга је 1.150 километара и захвата 42 општине Српске, а цијепа 279 катастарских општина и пролази и кроз 520 километара приватних посједа.

Миљевићи

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић каже да и у овој општини имају проблем са међуентитетском линијом разграничења.

- У насељу Миљевићи људи плаћају рачуне за струју и воду нашој “Електродистрибуцији” и комуналном предузећу, а катастарске листове ваде у ФБиХ. Тај проблем је у надлежности Комисије за утврђивање међуентитетске линије, која се никако не састаје, а ми као начелници смо немоћни да било шта урадимо - каже Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана