На збрињавање миграната потрошено 5,5 милиона €

Ведрана Кулага
На збрињавање миграната потрошено 5,5 милиона €

Сарајево - Број илегалних миграната на територији БиХ расте из дана у дан, а Међународна организација за миграције (ИОМ) утрошила је од јануара до краја априла ове године готово 5,5 милиона евра за њихов смјештај, храну и друге потрепштине.

Ти подаци објелодањени су у најновијој информацији о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната, која је усвојена на сједници Савјета министара у техничком мандату прошле седмице и која је упућена у парламентарну процедуру.

У информацији, коју на основу ранијих закључака припрема Министарство безбједности БиХ, направљен је пресјек стања на терену и наглашено да је у пет мјесеци ове године настављен тренд повећања незаконитих прелазака границе, који је обиљежио и 2018, када су Служби за послове са странцима пријављена укупно 23.902 незаконита мигранта.

Тој служби је од 1. јануара до 5. јуна пријављен 9.081 мигрант. Највише их је стигло из Пакистана - 36,3 одсто, слиједе држављани Бангладеша - 9,2 одсто, Ирака 8,8 одсто, Сирије 8,7 одсто, те Авганистана 7,5 одсто. Међу осталима су најзаступљенији држављани Алжира, Ирана, Марока, Индије и Пакистана.

У информацији министарства је наведено да је Међународна организација за миграције доставила преглед утрошка новца од јануара до краја априла из ИПА пројекта “Посебне мјере за подршку одговору на избјегличку и мигрантску ситуацију у БиХ”. Укупно је реализовано 5,48 милиона евра, од чега је 1,12 милиона утрошено од стране партнера УНХЦР-а и УНИЦЕФ-а.

Највише новца - 1,33 милиона евра, утрошено је за обезбјеђивање смјештаја илегалних миграната, а остатак новца је отишао за храну, непрехрамбене артикле и друге издатке на терену.

Министарство безбједности је у документу набројало које се активности спроведе у оквиру држања под контролом мигрантске кризе. У току је, како су нагласили, оглас за попуњавање 100 радних мјеста у Граничној полицији БиХ, који ће након тога провести осам мјесеци на школовању како би могли бити стављени на располагање тој организацији.

Консултације се још воде о протоколу са МУП-ом Мађарске на основу којег би Мађари стигли у испомоћ службеницима у надзору границе, а наведено је и да је са представницима Словачке одржан састанак у вези са иницијативом о спремности те државе да помогне и пружи помоћ кроз ангажовање својих полицијских службеника на граници БиХ, као и у техничкој опреми.

Од представника Унско-санског кантона је затражено предузимање мјера да би се онемогућио транспорт миграната возовима “Жељезница ФБиХ” јер их је, само за седам дана, 1.100 стигло на то подручје. Из тамошњег МУП-а су упозорили на тренд повећања броја кривичних дјела, о чему свједоче и подаци да су мигранти од јануара до краја марта починили 79 прекршаја, а током априла 31 кривично дјело.

Чланови Координационог тијела за питање миграција у БиХ су крајем маја договорили да буде упућен допис Високом судском и тужилачком савјету БиХ и да се укаже на неуједначену праксу код домаћих судова и тужилаштава који не процесуирају мигранте због кривичних дјела јер немају документе. Поједини судови, како је наведено, не прихватају ни идентитет који је по изјави мигранта прихватила Служба за послове са странцима БиХ при подношењу захтјева за азил.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк недавно је упозорио домаће власти да локација “Вучјак” код Бихаћа за смјештај миграната не испуњава услове за помоћ ЕУ, те да би БиХ могла да остане без 13 милиона евра ако земља не ријеши низ спорних питања.

Преглед трошкова од стране ИОМ (милиона евра)

* обезбјеђење смјештаја                                               - 1,33

* оперативни трошкови прихватних центара             - 1,36

* исхрана                                                             - 0,67

* непрехрамбени артикли                                  - 0,35

*осигурање центара                                           - 0,28

* привремени смјештај                                                 - 0,02

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана