На УКЦ РС у Бањалуци представљен најсавременији операциони блок: Кардиохирургија велики искорак у здравству Српске

Милијана Латиновић
На УКЦ РС у Бањалуци представљен најсавременији операциони блок: Кардиохирургија велики искорак у здравству Српске

БАЊАЛУКА- Отварање кардиохирургије у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске биће епохални догађај и велики искорак за здравство Српске, истакао је будући начелник кардиохирургије Никола Шобот.

-Наш циљ је око 500 операција годишње. Имамо двије врхунски опремљене хируршке сале уз интензивну његу. Хируршке тимове ћемо формирати са колегама из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда- рекао је Шобот.

Нагласио је да је Клиника за кардиоваскуларне болести на УКЦ РС врхунска, свијетла тачка у региону те да ће логистички бити на располагању кардиохирургији.

Он је рекао да се не може прецизирати када ће овај одјел бити отворен јер је ријеч о одјелу на којем ће се збрињавати најтежи пацијенти те да овај посао гдје се ради о људским животима не трпи притисак.

Генерални директор УКЦ-а РС Владо Ђајиц рекао је да је план био да кардиохирургија почне са радом у марту али да се мора сачекати на тендере и да не треба журити јер је безбједност пацијената на првом мјесту.

-У овим најсавременијим операционим салама пишемо историју нашег здравства и историју Републике Српске. Ускоро овдје крећу операције срца и то је велики успјех свих нас- истакао је Ђајић.

Управник клинике за кардиохирургију Института за кардиоваскуларне болести Дедиње у Београду, специјалиста кардиохирургије Миодраг Перић рекао је да сарадња између ове двије здравствене установе траје деценијама.

- Та сарадња је увек била беспрекорна, а ово сада је круна те сарадње. Сви смо са нестрпљењем очекивали да се ова сарадња крунише отварањем кардиохирургије у Српској коју она већ дуго времена заслужује. Да ли је лако отворити кардиохирургију у 2020. години? И јесте и није. Имате претходно искуство, али и велика очекивања од јавности. Сви који ће овде радити биће под великом лупом и очекују се изванредни резултати - рекао је Перић и додао да Српска добија кардиохирургију 60 година од почетка постојања кардиохирургије у свијету уопште.

Кардиоанестезиолог Синиша Јагодић рекао је да је одушевљен и да је ово један од најљепших операционих блокова које је видио.

- Опрема је задовољавајућа и мислим да ће и најтеже кардиолошке процедуре моћи да се узведу на потпуно безбедан начин. Чињеница је да су пацијенти све старији, а процедуре све компликованије, тако да ниво опремљености мора бити задовољавајући – рекао је Јагодић.

Специјалиста анестезилогоје Бошко Радомир казао је да је пресрећан због сарадње са клиником из Београда у којој је направио прве кораке у овом послу.

- Они ће нам омогућити да формирамо тимове, а циљ нам је да што прије почнемо самостално да радимо. Осим тога што смо изградили операциони блок и опремили га, увелико радимо на формирању тимова, а то је најтеже. Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње нам омогућава школовање кадра – рекао је Радомир.

Уз подршку Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите РС, кардиохирургија која је требало да буде изграђена по принципу јавног – приватног партнерства, биће искључиво у власништву Универзитетског клиничког центра.

Кардиохирургија ће бити смјештена у објекту Јужно крило УКЦ РС на првом спрату, те ће се простирати на површини од око 1.500  метара квадратних.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана