На Тузланској капији била симултана терористичка експлозија

Срна
На Тузланској капији била симултана терористичка експлозија

Бањалука - На Тузланској капији 25. маја 1995. године није експлодирала граната испаљена из српског топа са Озрена, како је то исконструисано пресудама суда у БиХ 2008, односно 2010. године, већ је у питању симултана терористичка експлозија, наведено је у коначном експертском извјештају “Диверзија на тузланском тргу капија”.

У документу у који су “Вечерње новости” имале увид наведено је да је врло могуће да је на тргу пуном људи, заправо, било седам истовремено координисаних детонација.

Генерал Илија Бранковић, који је потписао анализу, на којој је радило око 400 стручњака разних профила из Србије, БиХ, Чешке, Словачке, Француске и Израела, указао је да се чак 27 жртава са Тузланске капије могу условно означити као потенцијални бомбаши самоубице јер је судски утврђено да су погинули од посљедица блиског експлозивног удара.

“Топ од 130 милиметара ни теоретски, ни практично није могао да направи овако нешто”, рекао је он.

Бранковић каже да су стручњаци током истраге анализирали све терористичке нападе у свијету од 1950. до 2016. године, те да се догађај у Тузли највише поклапа са нападом који је 1996. године изведен на војну базу САД у Дахраму у Саудијској Арабији када је страдало 17 Американаца, а рањено више од 70.

Према његовим ријечима, заједнички именилац за ова два напада могао би бити оснивач одреда “Ел муџахедин” Абдул Азиз познатији у БиХ као Риђобради.

“Он је оснивач одреда жЕл муџахединж, који је командовао из Мехурића код Травника. Овај лични емисар Осаме бин Ладена после злодела у БиХ одлази на Косово да би 1996. године био ухапшен у Саудијској Арабији управо због терористичког напада на војну базу САД”, рекао је Бранковић.

Он је навео да је о масакру на Капији свједочило 10 људи, који би по свим законима артиљерије требало да су погинули у паду гранате, с обзиром на то да су се налазили на око пет метара од детонације.

“Према судским извештајима, на телу погинуле Едисе Немић избројано је 45 рана са леђа, спреда по глави, ногама, задњици као да је била у баруту са експлозивом. Армин Шишић је имао смртне деформације тела после експлозије које је теоретски могло да узрокује само 1.826 килограма тротила, док је у гранати 130 милиметара пуњења од три и по килограма”, појаснио је он.

Бранковић каже да исте рукописе имају експлозија на Тузланској капији, као и оне на Маркалама један и два, у Улици Васе Мискина и на Алипашином пољу у Сарајеву.

Он је нагласио да је током петогодишњег рада на експертизи догађаја у Тузли његов тим добио вјеродостојне податке ко је од Бошњака учествовао у убијању сопственог народа зарад медијских манипулација Алије Изетбеговића.

Генерал Новак Ђукић, којег је Суд БиХ прогласио кривим за гранатирање Тузле, поручио је да он жртва.

“Замислите, анализа 50.000 терористичких аката од 1950. године до данас говори да је у терористичким нападима артиљеријским пројектилима просјек смртности жртава 1,8 по гранати топа, мине или рецимо пројектила ракетног бацача. Када су у питању подметнуте бомбе, просјек је шест жртава чак и када детонира камион са експлозивоим. Само је жмојаж граната убила 71 особу”, навео је Ђукић.

Приликом експлозије на тузланском Тргу капија 25. маја 1995. године погинула је 71 особа, а рањено више од 300 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана