На тендере нема ко да се јави

Маријана Миљић Бјеловук
На тендере нема ко да се јави

БАЊАЛУКА - На тендере општина и градова за реализацију инфраструктурних пројеката готово нико се не јавља због раста цијена грађевинског материјала и неизвјесности на тржишту.

У општинама и градовима Српске наводе да је инвестициони циклус успорен, те да су поједини планирани пројекти одгођени.

- Разлог свему је раст цијена грађевинског материјала. Највећи проблем су већ уговорени пројекти. Једно је договорено, а сада је сасвим друга прича због раста цијена - рекао је “Гласу Српске” предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић, који је и градоначелник Источног Сарајева.

Појашњава да су поједине фирме у проблему како да плате и реализују договорене пројекте.

- Једноставно, једно је договорено, а сада су нове, више цијене. Због тога се и све мање фирми пријављује на тендере општина и градова. Влада застој кад је у питању спровођење пројеката због неизвјесности на тржишту грађевинског материјала - казао је Ћосић и подвукао да фирме имају и проблема са набавком материјала.

Његове тврдње потврђује и први човјек Теслића, који наводи да се на тендере у тој локалној заједници јави једна или, пак, ниједна фирма.

- У свим локалним заједницама је проблем, па и код нас. Први проблем су завршени тендери који су погођени прије драстичног повећања цијена. Извођачи сада реално не могу реализовати те пројекте у оквиру погођене цијене. Ти пројекти неће бити завршени ако не буду донесене неке промјене у вези са законском регулативом - рекао је “Гласу” начелник Теслића Милан Миличевић.

Нагласио је да је исти проблем и са текућим тендерима.

- Слаба је заинтересованост фирми јер не могу да планирају колико ће им бити исплативо да заврше неки посао. Једноставно, нико не може претпоставити износе потребног новца до краја реализације неког пројекта због раста цијена - навео је Миличевић.

Иста ситуација је и у Зворнику, гдје наводе да је тендер за обнову зграде суда одгођен јер је новац који је предвиђен за те намјене дупло мањи од посљедњег предрачуна.

- На тендере за пројекте мање вриједности јави нам се по једна или двије фирме. Једноставно, фирме се не пријављују јер не знају шта ће бити - казао је “Гласу” градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

Ништа боља ситуација није ни у Градишци, гдје наводе да инфлација ствара проблеме у реализацији договорених пројеката.

- У тендерској документацији постоји клизна скала, односно формула према којој се врши обрачун ако дође до великих стратешких промјена цијена материјала који су везани за те послове. Ни нама као инвеститорима, ни извођачима није лако - рекао је “Гласу” градоначелник Градишке Зоран Аџић и додао да је проблем и то што се поједине фирме жале на избор извођача на тендерима, јер док се сва процедура заврши, инфлација “поједе” велики износ новца планираног за пројекте.

Обећања

Грађевинске фирме у Српској тражиле су да се у тендере уврсти одредба о промјени цијена јер због константног поскупљења репроматеријала нису у могућности да заврше радове по уговореним цифрама. Директор и власник предузећа “Јокић инвест” из Зворника Иво Јокић рекао је да су из Владе РС обећали да ће бити формирана радна група која ће радити на измјени прописа, према којима би се у уговоре о тендерима уврстила и одредба о ревизији цијена.

- Унија удружења послодаваца РС је предложила своје чланове за радну групу, али Влада још није. Очекујемо да идуће седмице сједнемо за сто са представницима ресорног министарства, па да се помјеримо даље од обећања кад је у питању рјешавање овог проблема - рекао је “Гласу” Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана