На сјеверу мирно, али напето

Танјуг
На сјеверу мирно, али напето

ЗВЕЧАН - У Звечану, Лепосавићу и Зубином потоку јутрос је почело окупљање грађана који потестују због боравка приштинске специјалне полиције на северу Косова и Метохије. Током ноћи није било инцидената.Стотињак Срба окупљено је у Звечану гдје чекају да се из зграде општине повуку припадници специјалне јединице РОСУ.

22.05 - Српска Листа: Код општине Звечан највероватније бачена петарда

Након сазнања да се у медијима појавила информација да је вечерас на војнике КФОР-а бачена некаква експлозивна направа у непосредној близини зграде општине Звечан, представници Српске листе су се одмах упутили на лице мјеста и у разговору са представницима КФОР-а на терену сазнали да је у питању највјероватније петарда, саопштено је из Српске листе.

20.50 - На сјеверу мирно, али напето

Ситуација на сјеверу Косова и Метохије вечерас је мирна, али веома напета.

Испред зграде општине у Звечану, као и испред општинских зграда у Лепосавићу и Зубином Потоку, распоређене су додатне снаге Кфора, а у објектима се налазе припадници РОСУ јединице иако Срби траже њихово повлачење са сјевера Космета.
У близини зграде општине у Звечану у вечерњим часовима чула се мања експлозија.

И у сјеверном дијелу Косовске Митровице испред зграде општине поподне је распоређен додатни број припадника Кфора.

У Грачаници су ухапшена тројица Албанаца Е.Б (22), Ш.В. (22) и Е.Г. (31) који су синоћ запалили српску заставу поред споменика Милошу Обилићу удаљеног двадесетак метара од зида манастира Грачаница. Вандали су паљење српске заставе снимали, а потом објавили на "Инстаграму".

Непозната лица синоћ су скинула српску тробојку и заставу Српске православне цркве из дворишта Цркве Светих мученика Флора и Лавра у Липљану.

Драгиша Гаљак којег је јуче из ватреног оружја ранио припадник косовске полиције, ван је животне опасности након што је оперисан у болници у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Двојици Срба који су ухапшени јуче у Звечану - Радошу Петровићу из Косовске Митровице и Душану Обреновићу из Звечана одређен је притвор до 48 часова.

Јаке снаге Кфора разбиле су јуче скуп грађана који су били окупљени испред општине Звечан и мирно протестовали. Коришћени су сузавац и шок-бомбе.

Ситуација у општинама на сјеверу Косова и Метохије, у којима су Срби већинско становништво, ескалирала је у петак, 26. маја, након што је косовска полиција заузела општинске просторије у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић с циљем да омогући "новим начелницима општина" да преузму дужност, након избора које су Срби бојкотовали и на којима је излазност била мања од 3,5 одсто.

20.21 - Столтенберг: Шаљемо 700 додатних војника на КиМ, један батаљон у приправности

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас у Ослу да ће Алијанса послати додатних 700 војника на Косово и Метохију, а да ће још један батаљон бити стављен у стање високе приправности.

 Столтенберг је на заједничкој конференцији за новинаре са норвешким премијером Јонасом Гаром Стореом објаснио да ће Кфор „предузети неопходне кораке да нормализује и обезбиједи безбједност" .

Генерални секретар НАТО позвао је Београд и Приштину да предузму мјере како би спријечили даљу ескалацију ситуације.

"И Приштина и Београд морају предузети конкретне кораке за деескалацију ситуације, уздржати се од даљег неодговорног понашања и ангажовати се у дијалогу, уз подршку ЕУ, који је једини пут ка трајном миру", навео је он.

Истакао је да су "овакви напади неприхватљиви и морају престати". 

"КФОР, снаге НАТО-а, ће предузети све неопходне радње за одржавање безбједног окружења за све грађане Косова и наставиће да дјелује непристрасно, у складу са нашим мандатом Уједињених нација", поручио је Столтенберг.

 

20.13 - Курти одговорио САД: Демократија се не може суспендовати или држати као талац

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас, након што су САД предузеле мјере против Приштине због дешавања на сјеверу КиМ, да се ''демократија не може суспендовати или држати као талац''. 

Курти је у видео обраћању на Фејсбуку рекао да је Приштина појачала комуникацију са међународном заједницом и да је смиривање ситуације заједнички циљ, али је поновио став да албански градоначелници општина на сјеверу КиМ, упркос слабој излазности на изборима због бојкота Срба, "и даље једини имају легитимитет да буду у зградама општина и на услузи грађанима" и да имају пуну подршку власти у Приштини.

Он је за насиље још једном оптужио, како је навео, групе екстремне деснице, које је повезао са Миланом Радојчићем и Звонком Веселиновићем, али и са предсједником Србије Александром Вучићем, шефом БИА  Александром Вулином и министром спољних послова Ивицом Дачићем, кој је назвао њиховим "газдама из Београда", преноси Коха.

Оцијенио је да протест током којег се нападају полиција и Кфор "није протест за општину, већ за власт" и додао да се на тзв Косову власт може добити само путем избора, а не насиљем и злочином".

Поновио је и да је тзв Косово "најдемократскија земља на Западном Балкану".

19.35 - Епископ источноамерички Иринеј писао Блинкену и Саливену поводом насиља на КиМ

Епископ источноамерички Иринеј послао је поводом насиља на сјеверу КиМ писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену и савјетнику Бијеле куће за националну безбједност Џејку Саливену, саопштено је данас из Епархије источноамеричке.

На овај потез владика се одлучио подстакнут дубоком забринутошћу и великим огорчењем због насиља над српским народом на КиМ, које се интензивирало у протеклих неколико дана, да би у понедјељак прерасло у отворен оружани сукоб.

У писму упућеном у понедјељак, владика је примјетио да се у сукобу албанских полицијских снага и Срба, Кфор непримјерено ставио на страну агресора - албанских власти на Косову и Метохији.

Такође, индикативно је да се насиље догодило дан пошто је Блинкен покушао да смири тензије недвосмисленом осудом насиља које су починиле албанске власти над Србима на КиМ.

Владика Иринеј је изразио задовољство овом, како се наводи у саопштењу, "историјском изјавом" Блинкена, будући да је то први пут у скоријој историји да један државни секретар оштро и без задршке осуђује насиље Албанаца над Србима на КиМ.

19.00 - Захарова: Кфор постао извор насиља и ескалације у региону

Међународне безбједносне снаге на Косову и Метохији познате као КФОР, које предводи НАТО, постале су извор неоправданог насиља и ескалације у региону, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Саопштење је издато након ескалације насиља усмјереног против Срба на Косову и Метохији.

"Кризна ситуација у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, која је могла бити ријешена мирним компромисом, била је тврд орах за жмировњакеж Алијансе на Косову. Они не само да су показали непрофесионализам, већ су постали и извор непотребног насиља и фактор ескалације", наводи се у саопштењу Захарове.

Она је истакла да су они који би требали да штите Србе од самовоље косовских Албанаца на крају стали на страну ксенофобних тежњи Приштине и постали саучесници терора, те да су преузели улогу личног обезбјеђења албанских власти самопроглашеног Косова које су се увукле у зграде управе у општинама у којима су Срби већина.

"Русија позива Запад да утиша жлажну пропагандуж и престане да за инциденте на Косову криви Србе, који у очају, мирно и без оружја, покушавају да одбране своја легитимна права и слободе", навела је Захарова.

Захарова је нагласила да је ситуација на Косову и Метохији управо случај када би САД и ЕУ требале да смогну храбрости да се погледају у огледало, пренио је ТАСС.

Према њеним ријечима, региону су потребни одлучни кораци ка деескалацији ситуације, а не половичне мјере као што је идеја Американаца да премјести новоизабране "начелнике" из зграда општинских управа у друге објекте.

"Задатак број један и даље је оснивање Заједнице српских општина у њеној изворној форми, која је прије 10 година предвиђена у споразумима Београда и Приштине, уз гаранције Брисела. То је кључни услов за дијалог и једина шанса да се осигурају стабилност и безбједност у региону", напоменула је Захарова.

18.43 - Прећено Србима у Липљану, поломљен јарбол и однијета застава

У Липљану су се синоћ и протекле ноћи догодила два инцидента. Најпре је прећено Србима који су се окупили у једној од локалих продавница, а затим је током ноћи скинут јарбол, исјечена и однијета застава Српске православне цркве која се вијорила у дворишту храмова Светих Флора и Лавра и Ваведења Пресвете Богородице.

Застава Српске православне цркве која је била постављена на звонару у црквеном дворишту у Липљану је ноћас однијета, а јарбол је поломљен.

"Када сам нешто прије осам сати стигао на посао полиција је била испред црквене порте, рекли су ми да је скинута застава са звонаре, да је исечена и однета. Упитао сам зашто, полиција је вршила увиђај и нису хтели ништа више да кажу“, рекао је за Радио Ким црквењак и мештанин Липљана Јовица Мирић.

18.02 - Војска Србије у највишем степену борбене готовости, генерал Мојсиловић обишао јединице

Војска Србије се налази у највишем степену борбене готовости, у складу са одлуком врховног команданта и предсједника Републике, и заједно са другим снагама безбједности Републике Србије прати развој ситуације на терену.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је са најближим сарадницима дио снага Војске Србије које су превентивно размјештене.

Генерал Мојсиловић је током обиласка сагледао размјештај јединица и организацију живота и рада на матичним и издвојеним локацијама и увјерио се да су припадници Војске Србије спремни, мотивисани и потпуно обучени да брзо и одлучно изврше све задатке који се пред њих поставе, наводи се у саопштењу Министарства одбране Републике Србије.

17.44 - Стигла прва америчка казна за Приштину

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да је отказивање учешћа тзв. Косова у вјежби "Дефендер Европа 2023", прва посљедица за владу привремених приштинских институција, која је одбацила позиве Вашингтона да деескалира ситуацију на сјеверу КиМ.

Ховенијер је додао да САД имају два захтјева за Приштину - да не инсистира да албански градоначелници раде из општинских зграда и да се полицајци повуку из три зграде општине на сјеверу.

"Не разумијемо зашто се алтернативне локације, или друге јавне зграде, не могу користити за обављање својих функција", рекао је Ховенијер и додао:
„Сматрамо да је присуство косовске полиције у зградама, која је насилно ушла, веома изазовно, па смо затражили од Владе да повуче полицију из ове три општинске зграде", рекао је амерички дипломата.

Према мишљењу Ховенијера, предузимање ове двије акције ће помоћи у смањењу тензија.

17.25 - Боцан-Харченко: Вучић има захтjев за Запад

Предсједник Србије Александар Вучић рјешен је да дипломатским путем ријеши проблем на Косову и Метохији, спреман је за преговоре, али захтјева неутралност Запада, изјавио је данас послије састанка с Вучићем руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.

„Рјешавање косовског проблема Вучић у цјелини види искључиво уз помоћ дипломатије, и спреман је за преговоре. Истовремено захтјева да се постигне заиста већа неутралност Запада, и што је најважније, поштење Запада", рекао је Боцан-Харченко за руску телевизију „Русија24".

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком о најновијој ескалацији насиља над српском заједницом на Косову и Метохији, обавестио га о јучерашњим дешавањима и изразио забринутост због екстремног насиља и подмукле дискриминације Срба, са зебњом да се ситуација развија у веома лошем смјеру, саопштила је прес служба председника Србије.

Боцан-Харченко је том приликом, како се наводи у саопштењу, истакао да званична Москва прати сва догађања и да ће пренијети све информације које су му данас предочене.

Он је истакао да Русија разуме сву деликатност ситуације и да примјећује пораст агресивности Приштине, која може да има озбиљне последице.

„Москва има најозбиљнији приступ у праћењу развоја ситуације и схватамо да овакав развој догађаја може да изазове озбиљну кризу, чак експлозију у цијелом региону", рекао је Боцан-Харченко, пренео је Танјуг.

17.00 - У Лепосавићу још траје протест

У Лепосавићу протест није завршен, као што је то случај у Звечану и Зубином Потоку, јавља новинар Тањуга.

У току ноћи испред општине су дежурали грађани Лепосавића, а претпоставља се да ће тако бити и вечерас. 

Грађани су и даље испред општине и њих од припадника Кфор-а дијеле барикаде на које су окачене српске тробојке. 

Протест протиче без инцидената.  

Претпоставља се да је тзв. градоначелник Љуљзим Хетеми и даље у општини. 

Са друге стране, протести у Звечану и Зубином Потоку завршени су око 16 часова.

16.40 - Завршен мирни протест Срба у Зубином Потоку, биће настављен сутра ујутру

Протест Срба у Зубином Потоку завршен је данас око 16 часова, изјавио је Тањугу Милија Бишевац из Грађанске иницијативе "Зубин Поток", који је најавио да ће се народ опет окупити сутра у јутарњим часовима. 

Према његовим ријечима, данашњи протест у Зубином Потоку протекао је мирно. 

Срби у Зубином Потоку имају исте захтјеве као и они из Звечана и Лепосавића - да се тзв. Специјалне јединице косовске полиције Косова повуку из општина и да новоизабрани градоначелник не долази у општину. 

Градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири данас није дошао на посао. 

Зграду општине Зубин Поток обезбјеђују припадници Кфора, док су косовски полицајци унутра. 

Претходно је некадашњи предсједник Скупштине Општине Звечан, Срђан Милосављевић, изјавио да ће и грађани Звечана свакодневно протестовати од јутарњих сати до 16 часова, све до испуњења захтјева.

Захтјеви мјештана Звечана, али и Лепосавића и Зубиног Потока су исти.

Како је рекао Милосављевић, они траже повлачење Специјалних јединица тзв. косовске полиције из зграда општина са српском већином, и уопште са сјевера Косова, као и онемогућавање доласка илегалних предсједника у зграде три општине.

"И да поручимо овом народу да будемо јединствени, да не смијемо да дозволимо да појединци наруше наш миран протест и да је интерес свих нас већи од интереса појединаца", рекао је Милосављевић.

Он је објаснио да ће грађани на протесту у Звечану остати данас до 16 сати, а да ће се сваког наредног дана окупљати у јутарњим сатима, између 7 и 7.30 часова "у све већем и већем броју, све док се не испуне захтјеви". 

Он је истакао да се на КиМ дешава нешто што је ријеткост и страшно за 21. вијек.

„Нашој дјеци онемогућено је да похађају школе. Нашим комшијама који живе у непосредној близини општине онемогућено је да нормалним путем дођу до својих кућа и ми морамо да истрајемо у мирним протестима, ми смо за мир, нисмо за тензије, неко други ствара тензије", рекао је Милосављевић и позвао грађане на истрајност због приведених Радоша Петровића и Душана Обреновића.

„Наша је морална обавеза да будемо овдје, сваком од нас може да се деси исто. Може да се деси метак или два, или стотине као што се јуче десило од стране Специјалних јединица и Косовске полиције", истакао је он.

Милосављевић је позвао грађане да остану мирни, јер како је казао, није у интересу Срба да нарушавају односе са међународном заједницом.

16:32 - Амерички Кфор стигао као појачање у Лепосавић, довезао тешку механизацију у Звечан

Амерички Кфор стигао је као појачање у Лепосавић, и њихови војници придружили су се припадницима италијанског контигента који се налазе испред зграде општине.

Његови припадници који се налазе око зграде општине у Звечану довезли су још возила тешке механизације и веће количине бодљикаве жице, а у блокади су улице које воде ка овом објекту.

Како јављају репортери Косово онлајн, упркос незваничним информацијама да би данас око 15 сати припадници Косовске полиције могли да се повуку из зграде општине, на терену се тренутно ситуација не одвија у том смјеру.

Припадници специјалних јединица Косовске полиције и даље су у згради општине, а неколико блиндираних возила се налази испред саме зграде.

Радници Општине Звечан који су се и јутрос окупили испред зграде те институције надају се да ће им бити омогућено враћање на њихова радна мјеста.

Припадници пољског контигента Кфора поставили су ограду на 15 метара од општине и формирали кордон.

Они су, исто као и јуче, опремљени штитовима и опремом за разбијање демонстрацијама, а специјалци Косовске полиције у више блиндираних возила налазе се иза војника Кфора.

 

16.00 - НАТО распоређује додатне оперативне снаге на КиМ

Као одговор на недавне немире и рањавање 30 припадника НАТО снага на тзв. Косову, НАТО је одредио распоређивање Оперативних резервних снага (ОРФ) за западни Балкан, саопштено је данас из Здружене команде НАТО-а у Напуљу.

''Распоређивање додатних снага НАТО-а на Косову је разборита мјера како би се осигурало да КФОР има капацитете који су му потребни да одржи безбједност у складу са нашим мандатом Савјета безбједности УН. Желим да похвалим КФОР што је предузео брзе, уздржане и професионалне акције да интервенише како би зауставио немире и спасио животе. Насиље мора да престане, а све стране морају да престану да предузимају радње за подривање мира у било којој заједници на Косову'', навео је командант Здружениһ савезничкиһ снага у Напуљу Стјуарт Манш.

У саопштењу обављеном на Твитер налогу Команде, додаје се да Команда наставља да ''помно прати'' ситуацију на Косову и да ће наставити да координира са КФОР-ом, како би се осигурало да ''имају све способности и снаге које су им потребне да обезбједе окружење и слободу кретања за све заједнице у складу са мандатом на основу резолуције 1244 Савјета безјбедности УН из 1999.

15:43 - Милан Кнежевић позвао на скуп подршке Србима са КиМ

Председник Демократске народне партије и носилац листе ''За будућност Црне Горе'' Милан Кнежевић позвао је данас грађане Црне Горе "на скуп подршке Србима са Косова и Метохије''.

Он је у име коалиције ''За будућност Црне Горе'', а уз ''благослов епископа будимљанско- никшићког Методија'', позвао на скуп и литију који ће бити одржани у Никшићу, у четвртак 1. јуна на тргу Шака Петровића са почетком у 20 сати.

''Овим скупом шаљу поруку читавом свијету да наша браћа на страдалном Косову и Метохији нису сама и да ћемо увијек бити уз њих'', рекао је Кнежевић.

15:14 - Петковић упознао амбасадоре Њемачке и Француске са ситуацијом на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са амбасадорком Савезне Републике Њемачке у Србији Анке Конрад и амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Како се наводи, Петковић је саговорнике упознао са тренутном безбједносном ситуацијом у покрајини, с посебним освртом на на јучерашње догађаје "чији је главни виновник Аљбин Курти хтио да запали, не само север Косова и Метохије, већ читав регион увуче у сукоб".

Петковић је нагласио да је све што се дешавало јуче и протеклог викенда директна посљедица низа једностраних потеза Приштине на које Београд константно упозорава.

Директор Канцеларије за КиМ је саговорнике упознао са детаљном хронологијом јучерашњих догађаја и истакао да је све то могло бити спријечено да је Кфор испунио свој мандат и у петак спречио нелегалне и нелегитимне градоначелнике, као и припаднике специјалне полиције да заузму српске објекте на сјеверу, наводи се у саопштењу.

"Лажни градоначелници морају да напусте те објекте, јер ту немају шта да раде, као што Куртијеви специјалци немају шта да траже на северу КиМ", изјавио је Петковић.

 

14.45 - Кфор металном оградом блокирао школу у Звечану

Припадници Кфора у Звечану поставили су данас металну ограду уз саму капију Основне школе “Вук Караџић”, која се налази у непосредној близини општине, јавља дописник Тањуга.

На тај начин су, поред основне, блокиране и средња школа и обданиште.

Школе на схеверу Косова и Метохије не раде од понедхељка.

Сама зграда општине Звечан опкољена је војницима Кфора, чији контигенти се смхењују на неколико сати.

Припадници такозавне Специјалне јединице полиције Косова налазе се у згради општине.

14.30  - Срби у Лепосавићу украсили бодљикаве жице и препреке Кфора српским тробојкама

Срби у Лепосавићу, који протестују други дан заредом, украсили су данас српским тробојкама бодљикаве жице и препреке Кфора код зграде општине.

14.00- Милосављевић:Срби траже да се РОСУ повуче са сјевера КиМ

 Срби неће одустати од захтјева да се припадници специјалне јединице РОСУ повуку са сјевера Косова и Метохије, изјавио је данас бивши предсједник Скупштине општине Звечан Срђан Милосављевић.

Милосављевић је у име Срба окупљених испред зграде општине Звечан рекао да су њихови захтјеви и да нелегално изабрани градоначелници не улазе у општинске зграде, као и да из притвора буду пуштени Радош Петровић и Душан Обреновић, који су јуче ухапшени.

Он је нагласио да су се Срби и јуче и данас окупили на мирним протестима, али да је неком другом стало да испровоцира инциденте, попут оног јучерашњег.

-Наставићемо и сутра са протестима у свим општина на сјеверу - рекао је Милосављевић.

Он је позвао Србе да се на сутрашњим протестима окупе у знатно већем броју.

13.05 -  Миљковић: Ухапшеном Обреновићу неопходна помоћ хирурга

Душану Обреновићу (25), којег су припадници полиције самопроглашеног Косова брутално претукли током привођења у Звечану, неопходна је помоћ хирурга, изјавио је његов адвокат Предраг Миљковић.

-Обреновић је синоћ обилно крварио из аркаде, неопходан му је преглед хирурга због страха од унутрашњег крварења, што је у извештај унео и лекар који га је прегледао у притворској јединици - рекао је Миљковић за "Косово онлајн" и додао да је младић сав у подливима.

Он је навео да је Обреновић брутално претучен, да има разне повреде и хематоме по глави, посјекотине, подеротине, а да је њему, као адвокату, онемогућено да фотографише повреде.

-Синоћ ми је рекао да су га тукли и овде у општинског згради када су га ухапсили - рекао је Миљковић, који је и данас обишао повријеђеног, којем се на терет ставља кривично дјело позивање на отпор и угрожавање лица под међународном заштитом.

Обреновићу, који је ухапшен јуче, одређено је полицијско задржавање од 48 часова, а од тужиоца зависи да ли ће бити изведен пред суд.

13:01 - САНУ: Хитно обезбиједити Србима мир и нормалан живот

Извршни одбор Српске академије наука и умјетности (САНУ) саопштио је да је САНУ дубоко забринута и огорчена због најновијих догађања и насиља на Косову и Метохији, „посебно јер су у том насиљу над грађанима српске националности учествовали они којима су Уједињене нације повјериле да се непристрасно старају о обезбјеђивању мира и сигурности свих грађана на Косову и Метохији“.

-САНУ истовремено указује да разлози за најновију затегнутост несумњиво леже у потпуном пренебрјегавању универзалних демократских начела и у несхватљивом прећутном прихватању од стране једног броја значајних међународних чинилаца очигледно нелегитимних избора у општинама на северу КиМ, одржаним без бирача, чије резултате власти у Приштини покушавају на силу да имплементирају. САНУ апелује на међународну заједницу да што прије предузме кораке да се обезбеде елементарна демократска и људска права српског народа на Косову и Метохији и да осигура мир, безбједност и нормалан живот за све људе који тамо живе -  саопштио је Извршни одбор САНУ.

12:51 - КФОР донио бодљикаву жицу испред зграде општине у Звечану

Како јавља дописник РТС-а, припадници КФОР-а донијели су бодљикаву жицу испред зграде општине у Звечану, али још нису почели да је постављају. Око зграде су и даље јаке снаге КФОР-а.

12.47 -Москва: Запад да престане да криви Србе за инциденте на Косову

Русија је позвала Запад да не провоцира Београд, да утиче на Приштину и да не криви Србе за инциденте на Косову и Метохији, саопштило је руско Министарство спољних послова.

-Позивамо Запад да прекине да криви Србе за насиље на Косову. Потребни су одлучни кораци у циљу деескалације, а не половичне мјере које нуде САД - наводи се у саопштењу Министарства.

У саопштењу се истиче да је КФОР показао непрофесионализам у вези са ситуацијом на Косову и Метохији и да је та мисија крива за ескалацију, пренио је Ројтерс.

-Позивамо Запад да коначно ућутка своју лажну пропаганду и прекине да за инциденте на Косову криви Србе, који су доведени до очаја, који су мирни и ненаоружани и који покушавају да одбране своја легитимна права и слободе - додаје се у саопштењу.

12.30 - Градоначелник Лепосавића више од 30 сати у згради општине, грађани дежурају испред

Велики број грађана и данас се окупио испред зграде општине Лепосавић, а новоизабрани градоначелник те општине Љуљзим Хетеми ноћ је провео у згради.

Он је у зграду ушао у понедјељак ујутру у 5.30 часова и од тада није изашао.

Захтјеви окупљених су да Хетеми напусти зграду општине, али и да се специјална полиција повуче.

Војници италијанског Кфора стационирани су у великом броју на платоу у центру Лепосавића, а иза њих су возила специјалне јединице Косовске полиције.

Магистрални пут Лепосавић – Сјеверна Митровица је проходан, поред пута стациониране су полицијске патроле, преноси Нова.рс.

Административни прелаз Јариње отворен је за саобраћај.

12.30 - Окупљени Срби чекају да се повуку специјалци из зграде општине Звечан

Стотињак Срба окупљено је у Звечану гдје чекају да се из зграде општине повуку припадници специјалне јединице РОСУ, јавља дописник Срне.

Припадници пољског и америчког Кфора у кордону обезбјеђују плато испред зграде општине, а прилаз није дозвољен ни новинарима.

Међу окупљеним Србима су предсједник и потпредсједник Српске листе Горан Ракић и Игор Симић који су потврдили да су током јучерашњег дана вођени преговори са представницима Кфора, али да договор није постигнут.

Истовремено се у Зубином Потоку окупило неколико стотина мјештана испред зграде општине коју такође обезбјеђују јаке снаге Кфора.

Ситуација је мирна и у Лепосавићу, гдје више десетина мјештана стоји испред зграде општине коју обезбјеђују амерички припадници Кфора.

11.20- Петковић: Захтевамо хитно пуштање на слободу Обреновића и Петковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да од међународне заједнице захтијева да хитно пусти на слободу Душана Обреновића и Радоша Петковића, који су јуче ухапшени у Звечану. Он је за Танјуг рекао да је ријеч о лицима која су мирно протестовала и нису чинила никакво насиље.

-Желим да обавестим јавност да је Душан Обреновић, оно што смо чули од његовог адвоката, брутално претучен током хапшења, али и током вечери и ноћи, с обзиром да се Душан и Радош налазе сада у јужном делу Косовске Митровице. Буквално су косовски полицајци Албанци претукли Бога у малом Душану и кад то кажем, мислим чак и буквално, јер су му се додатно светили због тога што је 2016. године прешао у православље, па је своје име Сулејман заменио именом Душан, што му је крштено име - изјавио је Петковић

Како је навео, КФОР је рекао да ће да пусти на слободу четири Србина, међутим, пуштена су само двојица.

-Слагали су и нису пустили другу двојицу. Захтевамо да хитно пусте и Душана и Радоша, поготову што је Душан сада у јако лошем стању. Захтевамо и хитну хируршку интервенцију зато што има посекотине по целом телу, вероватно има и унутрашње крварење и хематоме по глави и не може да стоји - истакао је Петковић. Директор Канцеларије за Косово и Метохију је рекао да је ово апсолутно недопустиво и навео да је Душану Обреновићу живот угрожен, јер је толико претучен да му је измијењен и физички опис.

10:57- МСП Кине: Противимо се једностраним акцијама Приштине, подржавамо напоре Београда

Кина подржава напоре Србије да заштити свој суверенитет и територијални интегритет и противи се једностраним акцијама које су предузеле привремене институције самоуправе у Приштини, саопштила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.

Она је на редовној конференцији за новинаре, на питање о најновијим дешавањима на сјеверу КиМ, истакла да Кина апелује на спровођење обавезе формирања Заједнице српских општина, преноси Кинески међународни радио.

Мао Нинг је додала да Кина поклања велику пажњу ситуацији на КиМ.

-Савјетујемо НАТО-у да искрено поштује суверенитет и територијални интегритет релевантних земаља и да заиста ради ствари које користе регионалном миру - нагласила је Мао Нинг.

10.56 - Косовска полиција ситуацију на сjеверу КиМ оцењује као мирну, али крхку

Такозвана косовска полиција оцијенила је данас да је ситуација у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану мирна, али крхка.

Тзв. косовска полиција наводи да се њено ангажовање на осигурању безбjедности током протеста у градовима на сjеверу КиМ наставља у координацији са Кфором, преноси “Коха”.

 У саопштењу се за јучерашње сукобе у Звечану поново оптужују грађани који протестују, тражећи да се специјалне јединице тзв. косовске полиције повуку са севера КиМ и да нови албански градоначелници не улазе у зграде општина. Додаје се да тзв. косовска полиција предузима све истражне радње о јучерашњим догађајима.

9.10 - Двојици ухaпшених Срба одређено задржавање

Радош Петровић из Косовске Митровице и Душан Обреновић из Звечана ухапшени су у Звечану током сукоба Срба и припадника Кфора и одређен им је притвор, рекао је данас адвокат Дејан Васић.

-Њима је одређем притвор до 48 часова - рекао је Васић новинарима.

Он је навео да је у полицијској станици у јужном дијелу Митровице посјетио Петровића који је у његовом присуству изјавио да није крив.

Васић је пренио да је Петровић испричао да су га припадници Кфора извукли из масе која је сједила на бетону.

Адвокат је навео да Петровић каже да су га бранили поједини припадници косовске полиције пошто су припадници Кфора на њему "иживљавали, вукли га и тукли".

Васић је најавио да ће данас највјероватније добити рјешење на које ће уложити жалбу.

Четворица Срба ухапшени су током јучерашњег сукоба грађана окупљених код општине Звечан са припадницима КФОР-а и тзв. косовске полиције.

8.59 - Рањени Гаљак и даље у животној опасности

Рањени Драгиша Гаљак, у којег је пуцао припадник косовске полиције, и даље је у животној опасности, речено је Срни у болници у сјеверном дијели Косовске Митровице.

Осталих педесетак повријеђених у Звечану у сукобу са Кфором и косовском полицијом, заједно са бившим предсједником општине Звечан Драгишом Миловићем, пуштени су кућама након указане помоћи.

Сви повријеђени су одбили да остану у болници, па се један број њих налази на кућном лијечењу.

Директор болнице у сјеверном дијелу Косовске Митровице Златан Елек изјавио је синоћ да Гаљак има простријелне ране лијеве половине карлице и лијеве шаке.

8.58 - Сијарто: Мађарски војници при Кфору обављали дужност под италијанском командом

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је Будимпешта заинтересована за мир и спокој на Западном Балкану и додао да томе доприносе стотине мађарских војника распоређених на КиМ и у БиХ.

Навео је да су мађарски војници при Кфору у Звечану у понедјељак обављали своју дужност под италијанском командом, као и да их је приликом немира неколико повријеђено.

-Мађарски војници који служе у Кфору на Косову под италијанском командом распоређени су у насељу Звечан. Мађарски војници су обављали своје дужности по наређењу које су добили, при чему је неколико њиһ повређено - написао је Сијарто на Фејсбуку. Шеф мађарске дипломатије је додао да рањеним војницима медицинску негу пружају Кфор и Оружане снаге Мађарске.

9.00 - Ораховац: Уништен мурал посвећен Новаку Ђоковићу

 Мурал у Ораховцу, посвећен најбољем српском тенисеру Новаку Ђоковићу, уништен је током ноћи, јавља сајт радија Гораждевац.

Ђоковић је, након јучерашње побједе у првом колу Ролан Гароса, на камери исписао поруку; "Косово је срце Србије - стоп насиљу".

8.57 - Еулекс: Најновија ескалација на КиМ забрињавајућа и неприхватљива

Мисија Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС) саопштила је данас да је најновија ескалација насиља на сјеверу Косова забрињавајућа и неприхватљива.

"Безбедносна ситуација тамо је и даље напета и то је разлог за велику забринутост. Позивамо све да се понашају разборито, да избегну насиље и да предузму мере за деескалацију ове напете ситуације. Треба хитно да се врати мир у интересу свих заједница које живе на северу Косова", наводи се у писаном одговору Еулекса Танјугу.

Како се наводи, Еулекс ће, у оквиру оквира свог мандата, наставити да ради "са одлучношћу на подршци стабилности Косова", као и безбjедности свих заједница на КиМ кроз појачане извиђачке патроле и у "блиској сарадњи са Косовском полицијом и Кфором".

8.56 - Петковић: Балкански пироман Курти јуче је хтео да запали цео регион

 Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је данас да је за јучерашњи инцидент у Звечану одговоран искључиво премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као и да су припадници Кфора, умјесто да заштите Србе, асистирали да "лажни градоначелник уђе у српску општину".

8. 40 - Недељковић: Дошли смо да сачекамо да сви оду

Представник Привременог органа општине Звечан Драган Недељковић изјавио је да још нису пуштени Срби који су јуче приведени у Звечану додајући да би, према обећањима Кфора, сви припадници специјалних косовских јединица требало да се повуку данас до 15 часова.

Недељковић је обавиєестио новинаре да су синоћ око 21.30 часова представници Српске листе поново разговарали са командантом Кфора који им је рекао да се чекају папири да би приведени Срби били ослобођени.

-Према информацијама које имам, још нису пуштени. Ствар је у томе да их је Кфор одмах предао Албанцима - казао је Недељковић.

Додао је да је командант Кфора саопштио да ће дио специјалних јединица да се повуче из Звечана у току ноћи, а да ће се данас до 15 часова повући у потпуности.

-Дошли смо да сачекамо, чекамо 15 часова да сви оду - навео је Недељковић.

8.14 - Рама: Приштина да слуша савезнике, да не иде путем на којем трпи штету

Албански премијер Еди Рама поручио је да Приштина треба пажљиво да слуша савезнике и да не иде путем на којем тзв. Косово трпи штету.

-То није апел, него потреба - написао је синоћ Рама на Твитеру.

Он је додао да за повреде војника Кфора директно сматра одговорним "слијепе агресоре".

-То, нажалост, штети Косову у очима његових незамјењивих савезника и пријатеља. Што дуже траје овај опасан и непотребан сукоб, то више штети Косову - навео је Рама.

Истакао је да се из сукоба који се понавља сваке године, са Србијом "која излаже своје трупе на граници гдје је њена моћ једнака нули" и Косовом које показује неспремност да финализује дијалог, "може изаћи само кроз дијалог и моћне савезнике".

8.13 - УНМИК осудио акције које су довеле до повређивања припадника Кфора и цивила

Шефица УНМИК-а Каролин Зијаде саопштила је да је узнемирена због насиља на сјеверу КиМ и акција које су до тога довеле, као и да најоштрије осуђује акције које су за посљедицу имале тешке повреде припадника Кфора и цивила.

-Неприхватљиво је насиље у било ком облику, укључујући оно над припадницима Кфора који су распоређени да обезбиједе сигурно и безбједно окружење у складу са Резолуцијом УН 1244 - наводи се у саопштењу шефице УНМИК-а.

Она је изразила солидарност са Кфором и пожељела брз опоравак свима који су данас повређени.

-Губитак живота се мора спријечити по сваку цијену - нагласила је Зијаде.

Позвала је на деескалацију и акције које ће довести до смиривања тензија и кретања ка одрживим политичким рјешењима, што је пре могуће.

У саопштењу се додаје да ће УНМИК наставити да блиско сарађује са свим међународним представницима на терену.

8.10 - Градоначелник Звечана отишао у мјесну канцеларију у селу Липа

Градоначелник Звечана Иљир Пеци изјавио је данас да није отишао у централну канцеларију општине, већ у мјесну канцеларију у селу Липа.

Пеци је за ТВ Кљан Косова рекао да су он и његов кабинет данас почели да раде у канцеларији заједнице.

-Отишли ​​смо у канцеларију у селу Липа у општини Звечан. Нисмо отишли ​​у централу због ситуације - рекао је Пеци.

Према његовим ријечима, таква одлука је донета после разговора са КФОР-ом и тзв. косовском полицијом.

-У разговорима са КФОР-ом и полицијом дошли смо до закључка да због ситуације морамо да дођемо овдје. Вјерујем да ћемо се вратити у централу - рекао је Пеци.

8.09 - Вучић се састао са амбасадорима земаља Квинте

Предсједник Србије Александар Вучић састао се са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Њемачке, као и шефом делегације Европске уније.

Састанку присуствује министар одбране Милош Вучевић, нацелник Генералстаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Вучић је позвао синоћ међународну заједницу да уразуми премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али не бесмисленим саопштењима после којих му дају визну либерализацију и чланство у Савјету Европе без формирања ЗСО.

Он је у ванредном обраћању јавности нагласио да ће Србија учинити све да сачува мир.

8.05 - Њемачка осудила нападе на сјеверу КиМ, позвала на хитну деескалацију

Њемачко министарство спољних послова осудило је нападе на сјеверу КиМ у којима су повријеђени војници Кфора и цивили и позвало на хитну деескалацију.

-Најоштрије осуђујемо неприхватљиве насилне нападе на сјеверу Косова. у којима су повријеђене десетине војника КФОР/НАТО и неколико цивила. Наше мисли су са повријеђенима, којима желимо брз опоравак - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Њемачке.

Додаје се да је потребан хитан прекид сваког насиља и свих акција које подстичу тензије.

-Позивамо Косово и Србију да се укључе у преговоре, без икаквог даљег одлагања и да наставе да раде на примјени Споразума о нормализацији, постигнутог у фебруару и марту, укључујући и Заједницу општина са српском већином - истиче се у саопштењу.

Наводи се да Њемачка у потпуности подржава специјалног представника Европске уније Мирослава Лајчака у његовим напорима да смањи напетости.

8.00 - Курти: Осуђујем нападе на косовску полицију, Кфор и новинаре

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је да је „забринут због напада на косовску полицију, припаднике Кфора и новинаре“.

-Дијелим забринутост због насиља и осуђујем нападе на косовску полицију, Кфор и новинаре. Ултранационалистички српски графити на НАТО возилима су мрачни подсјетник на Косову. Залажемо се за мир и сигурност - написао је Курти на Твитеру.

7.17 - Запаљена застава Србије у Грачаници

7.15 - Борел: ЕУ осуђује насиље у Звечану, кроз дијалог пронаћи политичко рјешење

Европска унија најоштрије осуђује насиље у Звечану и позива стране да деескалирају ситуацију и одговорно се понашају, саопштио је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел.

Он је на Твитеру још написао да су акти насиља над припадницима КФОР-а и полиције, над представницима медија и цивилима - апсолутно неприхватљиви.

Борел је поручио и да ЕУ очекује да се кроз дијалог пронађе политичко рјешење за тренутну ситуацију.

7.10 - Мелони:Приштина да избјегне даље једностране акције, стране да оду корак уназад

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони саопштила је да је од суштинског значаја да власти у Приштини избјегну даље једностране акције и позвала све укључене стране да одмах направе корак уназад како би допринијеле попуштању тензија.

Она је, истовремено, најоштрије осудила, како је навела, напад на мисију Кфор-а на сјеверу КиМ.

-Од суштинског је значаја да се избјегну даље једностране акције косовских власти и да све укључене стране одмах направе корак уназад, доприносећи попуштању тензија - поручила је Мелони на Твитеру.

Она је изразила ''најоштрију осуду напада који се догодио на мисију Кфора''.

-Ово што се дешава је апсолутно неприхватљиво и неодговорно. Нећемо толерисати даље нападе на Кфор - додала је.

Изразила је "најискренија осјећања блискости" са италијанским војницима који су повријјеђени током немира на КиМ.

-Посвећеност италијанске владе миру и стабилности на Западном Балкану је максимална и ми ћемо наставити да радимо са нашим савезницима - поручила је Мелони.

Претходно је министар спољних послова Италије Антонио Тајани саопштио да је на Косову и Метохији повређено 11 италијанских припадника Кфора, од којих троје теже, али да су сви ван животне опасности.

7.00 - Фон Крамон: Слање полицијских снага на сјевер није мудра одлука

Специјални извјестилац за такозвано Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон оцијенила је, поводом посљедње ескалације насиља на КиМ, да Приштина није требала да шаље полицију на сјевер КиМ без међународне подршке.

Она је јуче, након разговора са приштинским властима, додала да није ријеч о мудрој одлуци и да питање уласка у општинске зграде треба да буде дио дијалога, преноси "Коха".

Такође је рекла да наоружане снаге у том дијелу КиМ могу бити застрашујуће за обичне грађане.

Фон Крамон је изјавила да је упитно, чак и ако се де јуре, или правно гледано, Приштина понаша у складу са својим правним актима, улазити у општинске зграде уз помоћ специјалних полицијских снага.

 -Да ли је политички мудро, ако сте бирали предсједнике са неколико стотина гласова или чак мање, а знате да већина није изашла на ове изборе? Питање је да ли је паметно ићи уз подршку специјалних полицијских снага у приступ општинским зградама? - истакла је званичница Европског парламента.

Она је још рекла да "зна" да нису сви Срби на сјеверу КиМ против Приштине, али да их овим насилним упадима приштинске власти "гурају ка Београду".

-А ако их гурате према Београду или према српским лидерима, са којима се не слажу, онда је ово веома лош сигнал - нагласила је Виола фон Крамон .

Извјестилац за такозвано Косово у Европском парламенту је, такође, рекла да би притисак међународне заједнице на Србију требало да се појача.

6.31- Јутрос мирно на сјеверу КиМ

Јутрос је на сјеверу Косова и Метохије мирно, послије синоћњег сукоба припадника КФОР-а са Србима у Звечану.

У немирима је повријеђено 52 Срба и око 40 припадника Кфора.

У општинама Зубин Поток, Звечан и Лепосавић, током ноћи није било инцидената, а број припадника КФОР-а је појачан.

Војници се налазе око зграда тамошњих општина, гдје су грађани јуче протестовали, али и око зграде општине у Сјеверној Митровици.

Појачано је присуство припадника КФОР-а и на прилазним путевима сва четири сједишта општина са српском већином на сјеверу покрајине.

Такозвана Косовска полиција и специјалци и даље се налазе у зградама те четири општине.

За данас су поново заказани протести Срба у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Њихов захтјев је повлачење специјалаца са севера Косова и Метохије, као и да новоизабрани албански градоначеници на изборима на које Срби нису изашли, не долазе на посао у српске општине.

Албански градоначелници Зубиног Потока и Звечана данас неће ићи у своје канцеларије у зградама тих општина.

Након немира огласио се градоначелник Зубиног Потока Измир Зећир, који је за РТК рекао да неће ићи у општинске просторије, додавши да је такву одлуку донио и градоначелник Звечана Илир Пеци, преноси приштински портал Демокрациа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана