На сервису eBay на продају и лична документа грађана БиХ

ГС
На сервису eBay на продају и лична документа грађана БиХ

САРАЈЕВО - На свјетском купопродајном сервису eBay појавили су се лични документи грађана БиХ, пише портал Кликс.

Ријеч је о продавцу из БиХ, а међу документима се налазе и пасоши беба. Има и докумената који су активни и оних који су већ продати, а већина њих је са недавно истеклим роком. Лични подаци и фотографије власника су јавно доступни.

Портал појашњава да се ове продаје, због подешене зaштите, не могу видјети ако сте на eBay пријављени као купац из БиХ. Подаци су дакле доступни само ако се претражују изван границе БиХ.

Кликс наводи да је међу артиклима на продају и лична карта особе која је недавно на „Фејсбуку“ објавила да јој је украден новчаник у Сарајеву са свим документима.

У галерији је видљиво да испод фотографије стоје и цијене које се крећу од 20 до више од 100 долара зависно од тога колико се докумената продаје.

У Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) је речено да се са оваквим и сличним ситуацијама нису сусретали те да није јасно због чега неко жели на овакав начин компромитовати другу особу с обзиром на то да је већина ових докумената истекла.

- Иначе је позната пракса да се изгубљени документ истог тренутка поништава и није за употребу, а у Службеном гласнику се нагласи да је документ изгубљен након чега слиједи израда новог. ИДДЕЕА нема информацију да је било који документ из БиХ предмет трговине - казао је за директор ИДДЕЕА Ариф Нанић.

Додао је да се у протекле четири године, колико је директор ИДДЕЕА, нису дешавале овакве ситуације.

- За такве случајеве је иначе надлежан МУП који га је издао, да проводи истрагу уколико је дошло до неког фалсификовања, а у издавању докумената у БиХ учествују МУП, ИДДЕЕА и компанија која израђује документ . нагласио је.

Нанић је истакао да су продаја и фалсификовање личних докумената кривично дјело.

- Моја сугестија свим грађанима је да овакве случајеве пријаве надлежном МУП-у гдје су и издати ови документи како би се провела истрага, ушло у траг особи која врши те кривичне радње и на крају санкционисали - поручио је Нанић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана