На правдање стизали и рачуни за ноћне изласке

Ведрана Кулага Симић
На правдање стизали и рачуни за ноћне изласке

САРАЈЕВО - Први налази ревизора о понашању руководилаца и других надлежних на заједничком нивоу током прошле године потврђују да су, и поред упозоравања и скретања пажње, у институцијама задржане старе навике које отварају врата сумњивим трошковима и пословима.

Канцеларија за ревизију институција БиХ објавила је прву групу извјештаја финансијске ревизије за 2020. годину за 23 институције. Позитивну оцјену и за финансијске извјештаје и поштивање прописа добило је њих 12, код девет је скренута пажња на неке аспекте пословања у вези са усклађености, једној институцији је скренута пажња у погледу финансијских извјештаја, а једној скренута пажња по обје основе.

На листи ревидираних институција је Парламент БиХ, чији су извјештаји и раније плијенили пажњу. Не изражавајући резерву надлежнима је речено да обрате пажњу на активирање статуса професионалног посланика након одласка у пензију и након исплаћене отпремнине, затим на пропусте и недостатке код спровођења процедура јавних набавки и транспарентност и намјенску потрошњу новца који на располагању имају клубови посланика и делегата, а ријеч је о готово 950.000 КМ. Ревизори су поново препоручили да буду предузете конкретне активности и завршено питање утврђивања километраже да би одлука која дефинише право на накнаду за превоз на посао и са посла досљедно била примјењивана. Указали су и на неуредне евиденције које онемогућују утврђивање оправданости расхода/трошкова у вези са намјенским коришћењем службених аутомобила и рачуна за иће и пиће.

Централној изборној комисији БиХ је скренута пажња на начин и динамику евидентирања материјала у складишту у књиге, као и на значајно кашњење у реализацији вишегодишњег капиталног улагања - Јединствени изборни информациони систем те геоинформациони систем који је набављен 2018, а који још није у функцији. Замјерки има и на набавку робе и услуга. Критике су отишле и на рачун Министарства за људска права и избјеглице. Упозорени су на неусклађеност Правилника о унутрашњој организацији са одредбама важећих одлука Савјета министара БиХ, ангажовање особа путем уговора о дјелу и на правила о коришћењу службених возила, начин на који су правдали поправке, али и на трошење новца по основу репрезентације.

- Увидом у поједине рачуне нисмо се могли увјерити да су сви коришћени у духу стварне потрошње средстава репрезентације. Одлуке о одобравању трошкова су сувише формалне, јер се у неким случајевима нисмо увјерили да су средства заиста коришћена у сврху за коју су и намијењена, а поготово из разлога што су на неким рачунима угоститељских објеката фактурисана само алкохолна пиће и то у касним вечерњим часовима - пише у ревизорском извјештају. Служби за заједничке послове је скренута пажња на слабости у процесима запошљавања и јавних набавки, а Тужилаштву БиХ на плате запослених и то што нису спровели процедуру јавне набавке за “услуге ексхумација”. Ревизори су утврдили да је питање функционисања Фонда за реформу јавне управе у 2020. години кључно питање ревизије у извјештају Уреда координатора за реформу јавне управе БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана