На помолу блокада рачуна УИО?

Маријана Миљић Бјеловук
На помолу блокада рачуна УИО?

БАЊАЛУКА - На рачун Републике Српске за седам дана требало би да легне 30 милиона марака по основу правоснажне пресуде којом је Управа за индиректно опорезивање (УИО) обавезна да јој исплати тај новац, а у надлежним институцијама за сада не откривају шта ће се десити, односно да ли ће новац бити уплаћен или ће услиједити ранији сценарио блокаде рачуна институције за индиректно опорезивање на нивоу БиХ.

На основу правоснажне пресуде Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину УИО је обавезан да исплати Српској око 30 милиона марака са каматом. Српска је још прије пет година заплијенила са рачуна УИО скоро 4,7 милиона марака па је суд у више наврата одгодио извршење рјешења, а према најновијој њиховој одлуци рок за наплату је 11. јун ове године.

Из УИО нисмо добили одговоре да ли ће поново посредством Правобранилаштва БиХ тражити одгоду рјешења Суда БиХ, као ни да ли ће новац исплатити Српској.

Такође ни са адресе Правобранилаштва БиХ, које је правни заступник УИО, на питања која смо им прослиједили још прије десетак дана нисмо добили одговоре да ли су у међувремену затражили пролонгирање извршења рјешења Суда БиХ.

Са друге стране у Суду БиХ затражили су број рјешења да би нам доставили детаљне информације о том предмету.

Према незваничним информацијама из УИО одлазећи директор те институције Миро Џакула поручио је да неће тражити одгоду извршења рјешења.

- Шта ће се десети, не знамо. Управни одбор УИО је тражио да управа сама предложи рјешење - како и на који начин да то све једном за свагда буде окончано. УИО није крив за тај проблем, јер је Управни одбор доносио сам коефицијенте о расподјели прихода - рекао је извор "Гласа" из УИО.

Министарка финансија РС Зора Видовић у петак није одговарала на наше позиве, а раније је навела да очекује да ће Српска ове године добити својих 30 милиона марака са каматом, јер је то дефинисано и правоснажном пресудом Суда БиХ.

- Суд је своју правоснажну пресуду сам одгађао већ неколико пута. Ми смо се жалили на судију, писали смо ВСТС-у и предсједнику Суда БиХ, али ништа није помогло. Очекујемо да то буде разријешено ове године и да Српској 11. јуна буде дозначено 30 милиона марака - рекла је "Гласу" Видовићева и подсјетила да су настојали да постигну вансудски споразум о измирењу обавеза са Министарством финансија ФБиХ, имајући у виду да је ријеч о новцу који је расподјелом припао ФБиХ, а требало је Српској.

Чињеница да Суд БиХ сам своју одлуку пролонгира, наглашава Видовићева, говори о земљи у којој живимо и њеном судству.

Депозити

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић подсјетио је да је приликом запљене новца 2018. године са депозитног рачуна скинуто 1,7 милиона марака.

- То је велики проблем. На посљедњој сједници Управног одбора УИО донесена је одлука да ми скројимо приједлог на који начин да то буде ријешено, односно да ми добијемо та средства па да их грађанима и правним лицима можемо вратити, јер је ријеч о њиховом новцу - рекао је "Гласу" Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана