На мала врата уводе једнодомни парламент

Ведрана Кулага Симић
На мала врата уводе једнодомни парламент

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Неуставне посланичке иницијативе, које често у посљедње вријеме пролазе у Представничком дому Парламента БиХ и одлазе на адресу Савјета министара, упалиле су аларм јер, како тврде у странкама са сједиштем у Српској, представљају опасне покушаје да се од дводомне направи једнодомна скупштина.

Кап која је прелила чашу била је иницијатива посланика Дениса Звиздића из СДА, која је већином гласова усвојена у Представничком дому, а којом се Савјет министара БиХ задужује да у року од 30 дана од усвајања иницијативе припреми и у процедуру упути приједлог закона о начину кориштења и располагања неперспективном непокретном војном имовином.

Делегат српског народа у Дому народа Парламента БиХ Душанка Мајкић (СНСД) упутила је питање предсједавајућем Савјета министара БиХ Зорану Тегелтији у вези са бројним иницијативама које се у овом сазиву појављују у Парламенту БиХ. Према њеној рачуници, од почетка мандата до фебруара ове године посланици су упутили 41 иницијативу, а велики број њих, тврди, није у складу са Уставом и правним системом БиХ.

- Питам Савјет министара како ће се одредити према неуставним иницијативама посланика Представничког дома, с обзиром на покушаје да се од дводомног парламента направи једнодомна скупштина. Који механизми стоје на располагању Савјету министара у складу са законом и Пословником о раду Савјета министара да би се спријечиле те неуставне иницијативе - истакла је Мајкићева у делегатском питању.

 За “Глас Српске” истиче да се никада, ни у једном сазиву Парламента, није догодио толики број неуставних иницијатива, додавши да их је било и 20 у Дому народа.

- Неуставне иницијативе у Дому народа рјешавамо тако што гласамо против и све су добиле такав епилог, послије чега не постоје, али у Представничком дому такви захтјеви иду као обавеза Савјету министара да нешто уради, а немогуће је радити према неуставним иницијативама. Ипак, остаје питање шта када Парламент нешто наложи, може ли Савјет министара одбити - истакла је она.

Тражи да се Тегелтија, у име Савјета министара, огласи и каже шта ће се дешавати са иницијативама тог типа, односно како ће их рјешавати.

- Ако каже да неће добити никакву подршку у Савјету, бићу задовољна, и биће јасно како ће се одређивати према неуставним иницијативама, те се надам да ће опасти притисак. Тренутна ситуација нема никаквог смисла. Велики број иницијатива је противан Уставу БиХ. Готово све Звиздићеве махом се односе на промјену Устава - закључила је. 

Шеф Српског клуба у Представничком дому Ненад Стевандић истакао је да се у овом мандату, до сада, може доста тога примијетити, почевши од прве године када су на сцени биле блокаде, условљавања, неформирање Савјета министара од стране СДА.

- Друга година је посвећена неуставним иницијативама и измјени састава Централне изборне комисије БиХ, на шта су пристајале и неке странке из Републике Српске. Да будем искрен, немамо шта друго ни очекивати. Стално имамо ту врсту подметања из ФБиХ и покушаја да једне ствари завршавају са једном групацијом из Републике Српске, а друге са другом. То је њихова стална политика - истакао је Стевандић за “Глас Српске”.

Овакво дјеловање је, подвукао је, веома опасно.

- Ни ми Срби немамо неки договор да сједнемо и договарамо се о свакој иницијативи која дође на дневни ред, већ се понашамо као завађене друге позиције и опозиције. Препуцавамо се, нажалост, о стварима о којима треба да се договарамо. Надам се да ће у будућности бити више памети - казао је Стевандић, који сматра да све што није у сагласности са Уставом треба да буде враћено и јасно речено да не може бити разматрано.

Са Зораном Тегелтијом нисмо успјели да ступимо у контакт.

Бећировић

Велики број неуставних иницијатива у Дому народа у протеклом периоду је упућивао делегат из реда бошњачког народа Денис Бећировић (СДП БиХ). Тражио је да надлежности Вијећа народа РС буду изједначене са федералним Домом народа, на шта из српског клуба поручују да ће то остати само једна у низу његових пустих жеља. Затражио је на посљедњој сједници формирање министарства здравља на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана