Почела бушења и геофизички радови на локацији Черкезовац

Срна
Почела бушења и геофизички радови на локацији Черкезовац

ЗАГРЕБ - Из хрватског Фонда за финансирање разградње Нуклеарне електране Кршко објављено је да су почели истраживачи радови на локацији Черкезовац, планираној за центар за збрињавање радиоактивног отпада на подручју општине Двор.

Из Фонда су навели да су у склопу истраживачких радова, ради егзактног и прецизног утврђивања геолошког састава и грађе тла, Геотехнички студио, Геодетски факултет и Рударско-геолошко-нафтни факултет започели бушења и геофизичке радове на планираној локацији Центра.

Објашњено је да ће прво започети бушење најдубље структурно-пиезометарске, тзв. стратешке бушотине, до дубине од 180 метара, односно до нивоа водоносника ријеке Уне.

Уколико се буде дошло до подземне вода, обавиће се и геохемијска и радиолошка анализа подземних вода.

Након стратешке бушотине изводиће се низ осталих, плићих бушотина и раскопа због потребе анализа које захтијевају веће димензије и већи број узорака.

Паралелно уз извођење бушотина, обављаће се геофизички радови геоелектрично сондирање, сеизмичка рефлексија и рефракција, томографско профилисање и георадарско снимање локације центра.

Подаци добијени испитивањима користиће се заједно с резултатима истражних бушења за израду геолошких, хидрогеолошких и инжењерско геолошких карата и модела који ће садржавати односе и описе тла који су битни за израду студије о утицају на околину, безбједносне студије и пројектну документацију центра за збрињавање радиоактивног отпада, навели су из Фонда.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад складишти, а потом и одлаже у бившој касарни Черкезовац, у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана