На који Устав се позива ОХР када каже да нема "граница"

Г.С.
На који Устав се позива ОХР када каже да нема "граница"

БАЊАЛУКА - ОХР, јуче је, позивајући се на Устав БиХ изашао са ставом да у БиХ не постоји "државна граница" између ентитета, већ да се ради о "међуентитетској линији разграничења", међутим на званичном сајту Уставног суда БиХ у Уставу БиХ, у члану 1.4 јасно пише да "ниједан ентитет неће проводити било какву контролу на граници између ентитета".

Да апсурд буде већи, на сајту Уставног суда БиХ, из фусноте произилази да је Устав БиХ превод Канцеларије ОХР-а.

Осим у Уставу БиХ са званичног сајта Уставног суда БиХ, граница међу ентитетима помиње се и у Анексу 2 Дејтонског мировног споразума, тако да није јасно на који Устав БиХ се позивају у ОХР-у.

Осим на Устав БиХ, ОХР се позива и на одлуку Уставног суда БиХ који је још 2000. године разматрао уставност израза "граница" у Уставу Републике Српске. Тада је закључено да је израз "граница" неуставан. Оспорени члан Устава Републике Српске је измјењен и израз граница је замјењен термином "међуентитетска линија разграничења". Дакле, у суштини, израз "граница" у Уставу Републике Српске је неуставан, али је истовремено тај израз задржан у Уставу Босне и Херцеговине.

"Члан 1.4 Устава БиХ и Анекс 2 Дејтонског мировног уговора су кључни за актуелно питање коме припада имовина. Наиме члан 1. Анекса 2 Дејтонског мировног уговора прописује да постоји граница између ентитета. То исто затим прописује и члан 1.4. Устава БиХ, јер у тој уставној одредби стоји да "Ниједан ентитет неће проводити било какву контролу на граници између ентитета". Стога ријечи граница између ентитета, које, како видимо, прописују Анекс 2 Дејтонског уговора и члан 1.4. Устава БиХ, значе да је Анексом 2 и Уставом БиХ извршена подјела имовине на начин да све што је иза те границе припада ентитету, а не БиХ", рекао је за "Независне новине" Милан Благојевић, професор Уставног права.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана