На граници падали крадљивци и фалсификатори

Драгана Орловић
На граници падали крадљивци и фалсификатори

БАЊАЛУКА - Припадници Граничне полиције БиХ за првих шест мјесеци ове године лишили су слободе 281 особу, а преступници на границама најчешће су “падали” због тешких крађа, фалсификованих исправа, злоупотребе опојне дроге и туча.

Да су граничари од 1. јануара до 30. јуна ове године имали пуне руке посла потврђује и податак да су готово сваког дана ухапсили по једну, двије, па чак и више особа, за које је утврђено да их потражује суд или полицијски органи у БиХ.

- У првој половини ове године лишене су слободе 103 особе или 57,9 одсто више него у истом периоду 2020. године - истакли су за “Глас Српске” у Граничној полицији БиХ.

Потраге за лицима која су на граници у овој години лишена слободе најчешће су биле расписане, како кажу, због кривичних дјела против имовине, односно, крађе, тешке крађе, преваре, али и злоупотребе опојне дроге.

- Евидентирана су и кривична дјела против безбједности јавног саобраћаја, али и кривична дјела као што су фалсификовање исправа и насилничко понашање - истакли су у Граничној полицији БиХ за “Глас Српске”.

Навели су и да је одређени број потрага био расписан због издржавања правоснажно изречене казне затвора.

Припадници ове полицијске агенције од почетка године, посебно након побољшања временских услова када настаје највећи притисак од покушаја незаконитог преласка границе БиХ одвратили су и више од 2.000 миграната.

Да би у идућем периоду што боље штитили границе, у Граничној полицији БиХ истичу да ће прије свега радити на томе да повећају број полицијских службеника.

- Осим тога у плану је набавка софистициране опреме и обука полицијских службеника за њено коришћење, али и сарадња са агенцијама у БиХ и међународна сарадња - нагласили су за “Глас” у Граничној полицији.

Недостатак људских ресурса

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић и помоћник директора за организацију и операције Драган Кулић састали су се прошле седмице у Зворнику са командиром Јединице граничне полиције Зворник Муамером Фазлагићем. Они су, између осталог, разговарали о проблемима с којима се најчешће сусреће ова полицијска агенција те указали на недостатак људских ресурса и материјално-техничких средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана