На биралишта у Братунцу поново пред Нову годину

Ведрана Кулага Симић
На биралишта у Братунцу поново пред Нову годину

БРАТУНАЦ - Срђан Ранкић је, према првим резултатима референдума у Братунцу, опозван са позиције начелника општине, а уколико не дође до промјене у броју гласова, бирачи у тој локалној заједници би поново могли на биралишта пред крај године.

 Скупштина општине (СО) Братунац је 7. јула, гласовима 19 присутних од 25 одборника, донијела одлуку о покретању поступка опозива начелника. Као разлози су наведени изостанак сарадње са Скупштином, велико повећање дугова и неизмирених обавеза општине, као и незаконито запошљавање те неизвршење предизборних обећања и пројеката чија је реализација била у току прије 18 мјесеци, када је Ранкић преузео дужност.

На референдуму, који је одржан у недјељу, право гласа је имало 18.886 грађана, а изашло их је 7.065. Подаци са редовних бирачких мјеста, како је јуче рекла предсједница изборне комисије у Братунцу Ивана Милановић, показују да је Ранкићеву смјену подржало 467 гласача више.

Коначни резултати на локалном нивоу требало би да буду утврђени до краја ове седмице. Ти резултати, према важећим процедурама, иду на потврду Републичкој изборној комисији која материјал шаље Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ која у коначници доноси одлуку о престанку мандата изабраних званичника након што прође и рок за подношење жалбе.

Саговорници "Гласа" не вјерују да ће ова одлука, ако буде потврђен опозив, на дневни ред ЦИК-а доћи прије октобра, док не спроведу опште изборе, а пријевремени избори морају да буду одржани у року од 90 дана.

У локалном одбору СНСД-а, чији су одборници и били међу иницијаторима опозива, вјерују да неће бити промјене у резултату те да ће Братунчани на биралишта поново најраније крајем новембра или почетком децембра, а то зависи од ЦИК-а који расписује пријевремене изборе.

- Гласови који су стигли путем поште биће бројани у четвртак, тако да прије тога неће бити званичних резултата које касније треба да верификује и СО, након чега Ранкић више неће бити начелник. До избора новог, функцију начелника обављаће замјеник Бранислав Тришић, кадар Уједињене Српске - каже за "Глас" предсједник Општинског одбора СНСД-а у Братунцу Марко Мркајић.

СНСД ће, додао је, настојати да настави послове које је у општини зауставио Ранкић. На питање да ли је већ разговарао о потенцијалним кандидатима за новог начелника, Мркајић тврди да тих разговара још није било.

- Коалиција окупљена око опозива ће имати једног кандидата - нагласио је Мркајић.

Ранкић је био члан СНСД-а, али је странку напустио у јануару и основао Српски народни фронт. На локалним изборима 2020. године је побиједио као независни кандидат за начелника иако је званично био члан Главног одбора СНСД-а. За спровођење референдума о опозиву начелника из буџета општине Братунац издвојено је 90.000 КМ.

Без одговора

Срђан Ранкић јуче није одговарао на телефонске позиве. Након сједнице СО на којој је изгласана одлука о његовом опозиву, а којој није присуствовао, огласио се саопштењем у којем је одбацио оптужбе на његов рачун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана